Våldsamt år i Göteborg

Foto: svt
Polisarbete i Göteborg.

Sex döda, två försvunna och flera skottskadade. Efter 56 skjutningar har polisens rekordinsats inte lett till en enda dom. – Vi lever i en värld, ett rättssamhälle, där det krävs att vi ska bevisa vad som har hänt mot de eventuella misstänkta vi har, säger Sven Alhbin, länskriminalens chef i Göteborg.

Strax före klockan tio på kvällen den 4 september 2013 skjuter en eller flera gärningsmän med automatvapen mot en grupp människor som befinner sig på en gångväg i göteborgsstadsdelen Biskopsgården. Efter att minst 40 skott har avlossats ligger två personer på marken. En 17-åring pojke blir skjuten i huvudet och en 28 årig man träffad i magen.

Båda avlider av sina skador och dubbelmordet blir den 40:e skjutningen i Göteborg. Under september trappas våldet upp med fler skottlossningar. Polisen misstänker att det handlar om hämndskjutningar mellan två grupper som ligger i konflikt med varandra.

Under hösten begär Göteborgspolisen om nationell hjälp för att möta det ökande våldet. Det ska komma att bli den längsta och mest omfattande polisinsatsen i Göteborg hittills.

Torsdagen den 17 oktober 14:00 hålls ett möte på Friskväderstorget i under parollen ”Biskopsgården - mycket mer än bara skottlossning”.

På plats finns stadsdelspolitiker, boende och journalister. Men en timme in i mötet hörs skottlossning utanför lokalen. Det är medlemmar ur två kriminella grupper som drabbar samman, trots polisens extra resurser sker skjutning mitt på dagen och bland folk.

– Ja, också ett bevis på hur spänt läget är mellan dom här olika konstellationerna. Människor som kanske av en slump stöter på varandra faktiskt och det utlöser den händelsen då. Samhällets ansvar är ju att ungdomar ska kunna växa upp likväl här som andra delar av staden. Att dom har en bra skola där dom har förutsättningar att välja ett liv som inte är kriminellt, säger Sven Alhbin, chef på länskriminalen i Göteborg.

En 18-årig man träffas i höften, men överlever. Efter ett dygn har polisen gripit sju personer som senare också häktas. Fem är i dagsläget släppta.

Abdulhamid Zamzam leder fredagsbönen i Biskopsgården och hans barn lekte på torget när kulorna började vina över deras huvuden.

– Ja, det känns inte bra, det känns fruktansvärt. Man får massa tankar i huvet liksom att det skulle hända något med ens barn. Man känner sig att det är skönt om polisen fick tag i de här som de tror att ligger bakom det här, så det blir lugnt igen, säger Abdulhamid Zamzam.

Ingen av de yrkeskriminella vi får kontakt med vill ställa upp på en intervju men berättar att de ser situationen som ett krig mot polisen där båda sidor rustar allt hårdare. Uppdrag gransknings reporter blir erbjuden att köpa en AK47:a för tiotusen kronor.

Polisens insats mot våldet är den största någonsin i Göteborg men brotten förblir olösta.

– Vi lever i en värld rättssamhälle där det krävs att vi ska bevisa vad som just har hänt mot dom eventuella misstänkta vi har och får vi då inte hjälp av dom vittnesmål och de stödbevis som vi behöver för att göra det, då har vi ju inget ärende så att säga, säger Sven Alhbin.

Enligt Sven Alhbin har inte Polisen någon misstänkt för morden.

Reportrar: Joakim Lamotte och Janne Josefsson

Research: Lisa Johansson

Text: Gunnar Rensfeldt