”Var den rena fotbollen finns intresserar mig inte”

Luciano Moggi tycker själv att han skapade fotboll i världsklass och att hela skandalen egentligen bara handlar om avundsjuka mot honom och Juventus.
Luciano Moggi tycker själv att han skapade fotboll i världsklass och att hela skandalen egentligen bara handlar om avundsjuka mot honom och Juventus.

Luciano Moggi ledde ett kriminellt nätverk som riggade fotbollsmatcher i Italiens högsta serie och blev avstängd på livstid. Uppdrag gransknings Kristina Hedberg har träffat honom för att fråga var man kan hitta den rena fotbollen idag. Men för Juventus förre sportchef är den rena fotbollen inte något som intresserar.

För tio år sedan skakades den internationella toppfotbollen av skandalen som kallats ”Calciopoli”. Som av en slump upptäckte polis och åklagare att ett nätverk av högt uppsatta personer inom den italienska fotbollen hade riggat matcher i den italienska serie A.

Avlyssnade maffian

Enligt Guiseppe Narducci, maffiaåklagare i Neapel, var det egentligen den napolitanska maffian, Camorran, som man var ute efter när en ny röst dök upp i telefonavlyssningarna: Luciano Moggi, den dåvarande sportchefen för Juventus, ett av världens mest framgångsrika fotbollslag, som ringde för att beställa lojala fotbollsdomare till deras matcher.

”Bertini, Paparesta, Trefoloni, Racabulto. Det är min domarlista.”

Samtalet blev starten för flera stora polisutredningar som avslöjade hur företrädare för en handfull fotbollslag i Italiens högsta serie ägnat sig åt att göra upp matcher i förväg.

Skyldig utan straff

Nu har det gått tio år sedan avslöjandet och rättsprocessen har hållit på nästan lika länge. Först 2015 blev Högsta domstolen klar med fallet. De friar Luciano Moggi på en del punkter, samtidigt som domstolen skriver att han är skyldig till att ha skapat och lett det kriminella nätverket. Men han straffas inte för det, för brottet har hunnit preskriberas.

– Preskriptionstiden till trots, så säger domen att han var ledare för detta kriminella nätverk som drog vanära över italiensk fotboll och att han undergrävde förtroendet för den professionella italienska fotbollen, säger åklagare Guiseppe Narducci.

Möte med fotbollens maffiaboss

Uppdrag granskning lyckas stämma träff med mannen som pekats ut som fotbollens maffiaboss. Han går med på att låta sig intervjuas i Neapel.

– Högsta domstolen skriver att det i praktiken var obevisat att matcherna på något sätt var styrda, vilket måste betyda att allt gick regelrätt till, säger Luciano Moggi.

Men varför skriver de att du var den oomtvistlige skaparen?

– De skriver att jag var den mäktige, och kunde göra som jag ville. Och så var det absolut inte. Jag var i Juventus tjänst, och gjorde bara saker i Juventus intresse.

Domstolen säger att Luciano Moggi förstörde något i Italien, men han själv menar att han skapade fotboll av världsklass och att allt egentligen bara handlar om avundsjuka.

– Vi var ett för starkt lag och när man är alltför dominerande så skapar man sig fiender. Förr när det var vi som hade Juventus, så var Juventus det lag som fick italiensk fotboll att flyga. Så ser inte spelet ut längre. Juventus är en spillra av vad det var, säger han.

”Bara trams”

Åklagare Guiseppe Narducci ger inte mycket för den tidigare Juventuschefens förklaringar.

– Det där är bara trams! Den slutgiltiga domen säger ju att Calciopoli är helt klarlagd. Domen säger att det existerade en grupp med organiserade brottslingar, som sökte förutbestämma resultat i mästerskapen i fotboll 2004-2005. De påverkade resultaten. Allt annat är trams, säger han.

Stängdes av på livstid

Den slutliga domen för de inblandade i Calciopoli-skandalen kom 2015. Men redan 2011 stängde det italienska fotbollsförbundet av Luciano Moggi från fotbollen på livstid. Själv anser han sig inte ha någon skuld till att den italienska fotbollens anseende försämrats i världen:

Det är ju inte mitt fel att den har blivit nedmonterat så där. Jag har inte gjort något fel. Jag gjorde så att Italien vann VM 2006, med mina spelare, säger Luciano Moggi.

Känner du dig som ett offer för Calciopoli?

– Jag ser mycket på James Bond och jag känner mig inte som ett offer. Så jag vet att sanningen segrar till slut.

Men jag har lyssnat på samtalen och jag har svårt att tro på fotbollen. Var kan jag hitta ren fotboll idag?

– Var man kan hitta den rena fotbollen idag intresserar mig inte längre. Jag ser det som ett spel bara. Resten intresserar mig inte. Också för att jag är mycket väl medveten om att inom fotbollen finns starka intressen av alla slag som styr.

Skandalens offer

Som straff för de riggade matcherna fråntogs Juventus ligatiteln för 2004/2005 och flyttades ner till serie B där de fick starta säsongen med nio minuspoäng. Men enligt åklagare Guiseppe Narducci var det andra som var skandalens riktiga förlorare.

– Det främsta offret, det sanna offret för ett korrupt system är supportrarna. Det är de som är passionerade kring sitt fotbollslag, som köper biljetter eller tv-abonnemang för att se sitt lag. Som vill se hur det går. Det är de som har blivit grundlurade. De som tror att just det mästerskapet eller den matchen slutade som det gjorde enbart på grund av spelet på plan.