Vattenfall satsar miljarder på gas och kol

Av de investeringar statliga Vattenfall gör efter sina mångmiljardvinster hamnar största delen utomlands. Och allra mest läggs på kol, gas och kärnkraft istället för på gröna alternativ.

ENERGIBOLAGET Eon har den senaste femårsperioden kunnat räkna hem en rörelsevinst på 40 miljarder kronor, bara i sin svenska verksamhet. Fortum är ännu bättre med 82 miljarder.

Allra bäst - det är statliga Vattenfall som gjort en rörelsevinst på hela 140 miljarder kronor de senaste fem åren.

Vattenfall gör precis som de andra kraftjättarna stora investeringar för att nå framtida vinster. Men det är inte grön el som står i fokus.

Vattenfalls största investeringar ska de kommande åren göras i kärnkraft, gas och kol. Och lejonparten av investeringarna görs utomlands, i Tyskland och i Holland.

DE STORA satsningar som trots allt görs på vindkraft - de förlägger Vattenfall inte till Sverige, utan till Storbritannien.

Vattenfalls avgående vd Lars G Josefsson försvarar bolagets strategi och priser.

– Vattenfall jobbar på en konkurrensutsatt marknad. Vi sätter inte priserna, det gör marknaden, säger han till Uppdrag granskning.

DIREKTIVEN till Vattenfall från den svenska regeringen är inte heller att jobba för sänkta elpriser. Regeringens direktiv är istället ännu högre vinster.

– Vi måste göra vinster. När vi tittar på rapporten vi har presterat kan vi säga att vi inte riktigt lever upp till kraven. Ägaren kan säga att vi måste göra ännu högre vinster. Men jag förstår om den lilla människan tycker det är otroligt mycket, säger Lars G Josefsson.

Reporter: Johan Zachrisson Winberg
Text: Peter Bagge