”Vi gav honom pengarna i handen”

Foto: TT/Fredrik Persson

Livets ord skulle hjälpa en kyrka i Ukraina. Men i Ukraina har man inte fått några pengar. Istället berättar de om hur de flugit till Sverige med 100 000-tals kronor i kontanter – till Ulf Ekman.

Pastorparet Yuliya och Leonid Padun samarbetade i många år med den svenska församlingen Livets ord i Uppsala och med församlingens grundare Ulf Ekman. Till Ukraina hävdar Livets ord att man under många år har skänkt omkring 800 000 kronor. Men pastorparet ger nu om en helt annan bild. Att församlingen inte fick ett enda öre från Livets ord, och att det istället var Ukraina som gav pengar till Sverige.

– När vi åkte till Uppsala försökte vi alltid att samla in pengar inför resan och ta med pengarna till kyrkan eller missionen, eller var de nu bestämde sig för att använda pengarna.

– Vi gav dem pengar i handen.

Reporter: Ni gav dem kontanter?

– Ja, alltid. Till Ulf Ekman, säger Leonid Padun

Pastorsparet berättar om flera stora gåvor som gått personligen till Ulf Ekman. Bland annat hade de vid ett tillfälle med sig sex- eller sjutusen dollar som lämnades över till Ulf Ekman personligen, i Uppsala.

Reporter: Vad sa han när ni gav honom gåvorna? Var han tacksam?

– Det var märkligt. Han såg ut genom fönstret. Jag funderade på varför, det var väldigt märkligt. Jag sa bara ’pastor Ulf, jag älskar dig. Jag vill stödja dig’, berättar Leonid Padun.

Hänt flera gånger i olika delar av världen

Uppdrag granskning har talat med en lång rad personer som haft att göra med Livets ord. Och på flera platser runtom i världen berättar personer om de stora kontanta gåvorna direkt till Ulf Ekman.

Svenskfödde Peter Youngren leder Toronto International Celebration Church. Ulf Ekman har besökt kyrkan för att predika, och församlingsmedlemmarna samlade då ihop minst 10 000 dollar, berättar Peter Youngren. Och han minns tillfället väl, eftersom Ulf Ekmans agerande förvånade honom.

– Jag var inte van vid att gästtalarna ville ha pengarna själv. Vi hade ju tänkt att vi skulle skicka pengarna till Livets ord i Uppsala genom en bankwire, så de fick förvalta dem. Men så blev det inte?

Reporter: Han ville ha pengarna cash?

– Ja han ville ha det kontant.

Även i Norge och i Singapore har Ulf Ekman fått med sig 100 000-tals kronor hem från givmilda kristna runtom i världen. Men om pengarna till slut hamnat hos Livets ord eller om Ulf Ekman behållit gåvor för sig själv är det få som vet. Av hans deklarationer framgår inte hundratusentals kronor i extra inkomster. Ulf Ekman själv vill inte svara på några frågor om de kontanta ersättningarna men nekar till att ha bett om kontanter.

Skatteverket: Skattepliktigt

Skatteverket reagerar på de stora kontanta gåvorna som Ulf Ekman fått. Myndigheten anser att alla gåvor som kan ses som ersättningar för ett arbete är skattepliktiga.

– Ja, Skatteverkets uppfattning är att de är det, för att man får den för det arbete man utfört med direkt koppling till den verksamhet man är i. Då anser vi att det är skattepliktig ersättning för arbete, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Livets ords nuvarande ledning svarar att de nu har satt upp principer för att inte ta emot kontanter, och att alla ersättningar vid predikningar och liknande ska ställas till stiftelsen, och aldrig till privatpersoner.