Yesims mardrömsoperation – fast på intensiven i tre år

Foto: SVT
Yesim Cetir var den femte patienten i världen som fick en luftstrupe i plast av Paolo Macchiarini. Men implantatet fungerade inte.

Yesims operation skulle ge henne livet tillbaka – men luftstrupen i plast fungerar inte. Nu går hennes pappa fram och tillbaka i korridorerna på Karolinska dag efter dag.

Inne på Karolinska sjukhusets intensivvårdsavdelning ligger 25-åriga Yesim Cetir från Turkiet. Hon opererades här för nästan tre år sedan och skulle lämna intensiven efter en vecka. Men hon är fortfarande kvar, och får inte lämna sjukhuset.

– Jag ligger här, och så går jag ut i korridoren, det är det enda jag gör. Jag vill bara härifrån, säger hon till Uppdrag granskning.

Yesim Cetir studerade på universitet i Turkiet och hade ett år kvar på sin lärarutbildning. Hon led av handsvett och i samband med att hon skulle behandlas för det, skadades hennes luftstrupe allvarligt av läkare på sjukhuset i Istanbul. Yesim behövde en ny luftstrupe, och det var stjärnkirurgen Paolo Macchiarini som skulle ge henne livet tillbaka med hjälp av en syntetisk luftstrupe.

Tillståndet är allvarligt

Yesim var den femte patienten i världen som fick en luftstrupe i plast av Paolo Macchiarini. Men implantatet fungerade inte. Yesim tvingades till ytterligare en transplantation, men inte heller den plaststrupen fungerade. Sedan dess har hon varit kvar på intensiven. Hennes tillstånd är fortfarande allvarligt. Syntetstrupen växer inte fast och det har krävts närmare 100 operationer för att stötta upp vävnaden runt luftrörern. Hennes andning är osäker och för att inte kvävas måste Yesims luftvägar sugas rena från slem var fjärde timme. Hon har nu legat på Karolinska i nära 1000 dagar.

Reporter: Hur får du timmarna att gå, vad kan du göra?

– Film och allt med kultur har ingen betydelse för mig. Jag vill bara bli frisk och åka hem, säger hon.

Eftersom det var läkare i Istanbul som orsakade de ursprungliga skadorna på Yesims luftstrupe är det den turkiska staten som står för hennes vårdkostnader. Vid årsskiftet hade hennes vård kostat 60 miljoner kronor.

Pappan vid hennes sida

Hemma i Turkiet väntar mamma och alla syskon på att Yesim ska få en ny tid för transplantation i USA, den här gången ska hon få en riktig donerad luftstrupe. Yesims pappa Hayrullah Cetir är i Sverige, på Karolinska.

– Det viktigaste är att hon kan andas, att hon får luft. Trots allt som hänt och den tid det har tagit är det fortfarande problem med luftläckage. Det är det som oroar oss, säger han.

Ända sedan Yesim opererades av Paolo Macchiarini har pappan väntat på att hon ska bli frisk. Sedan hon kom till Karolinska har han vakat vid sin dotters sida hela tiden. Men han är uppgiven.

– Om man bor i samma rum och rör sig i samma korridorer i flera år… Ni förstår säkert hur svårt det. Vi har ärligt talat inget större hopp. Men helt förlorat är det inte heller. Det vi är ledsna för, är att trots det har gått flera år har vi inte nått de resultat som vi hoppades på.

Uppdrag granskning har sökt Paolo Macchiarini, men han vill inte svara på frågor eftersom ärendet inte är avslutat.