Ylva Johansson: Är det Socialdemokraternas fel att vi har problem på svenska arbetsmarknaden?

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Hanif Bali, ledamot av Riksdagens arbetsmarknadsutskott intervjuas av Uppdrag gransknings Janne Josefsson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Hanif Bali, ledamot av Riksdagens arbetsmarknadsutskott intervjuas av Uppdrag gransknings Janne Josefsson.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Hanif Bali, ledamot av Riksdagens arbetsmarknadsutskott, diskuterade arbetsvillkoren i Sverige efter Uppdrag gransknings reportage.

– Jag tycker det är väldigt dålig utveckling på arbetsmarknaden. Vi bör ha en hög organisationsgrad där människor är med i facket som kan skydda deras rättigheter och vi kan inte ha den modell som vi har idag där endast de som är redo att betala pengar till Socialdemokraterna får sina rättigheter skyddade, säger Hanif Bali.

Hanif Bali menar att LO är en partipolitisk organisation, och därför inte kan skydda allas rättigheter. Något som Ylva Johansson reagerar på.

– Jag blev nästan lite tagen här. Är det Socialdemokraternas fel att vi har problem på svenska arbetsmarknaden? Det är ju så att människor som väljer att gå med i en förening bestämmer själva vad de vill göra i den föreningen. Det kallas föreningsrätt och det tycker jag vi ska fortsätta ha i Sverige, säger hon.

– Saken är att den enda som kan göra någonting åt det här är ju Ylva Johansson. Det är ju en intern familjeangelägenhet för er. Antingen så har vi ett LO för alla – som skyddar allas rättigheter – eller som Ylva Johansson vill ha det, nämligen de som är redo att betala pengar till Socialdemokraterna, det är de som ska få sina rättigheter skyddade, säger Hanif Bali.

Det handlar om de nära en halv miljon arbetande i Sverige som står utanför det som brukar kallas den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter kommer överens om löner och villkor i kollektivavtal. De som inte omfattas av kollektivavtal riskerar sämre villkor.

– Jag vill se till att vi har kollektivavtal som täcker den svenska arbetsmarknaden. Vi har ju faktiskt dessbättre inte färre kollektivavtal idag utan det har upprätthållits på ett ganska bra sätt. Men vi behöver öka organisationsgraden i facket. Men det är viktigt att man är medlem, det är viktigt att kollektivavtal omfattas, säger Ylva Johansson.

– Fler måste gå med i facket. Och då måste facket vara attraktivt. Andelen som blir medlemmar i Saco och TCO ökar. De gör jobbet. Varför lyckas inte LO göra sitt jobb?, undrar Hanif Bali.

Hanif Bali ger uttryck för samma åsikt som arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv och fackorganisationen LO: fler måste organisera sig fackligt.

– Det var så här att den regering som Hanif Bali företrädde som regerade fram till för en månad sen, kraftigt chockhöjde man avgifterna för att vara med i facket vilket gjorde att en halv miljon människor lämnade facket. Det kostar pengar att vara med i facket. Ni gjorde det dubbelt så dyrt för väldigt många LO medlemmar att vara med i facket.

I många länder i Europa så har finns det lagstiftning som reglerar arbetsmarknaden med minimilön.

– Det är ju inte så att det fungerar så väldigt mycket bättre i dom andra länderna i Europa som har den här lagstiftningen. Vi värnar den svenska modellen men den är hotad därför är det viktigt att man via lagstiftning och annan reglering jobbar för att stärka den så att kollektivavtal blir norm. Den svenska modellen lever och den kommer att kunna överleva, säger Ylva Johansson.

Se hela diskussionen i Uppdrag granskning klockan 20:00 i SVT1 och SVTPlay.