Temperaturavvikelse januari – november. Foto: SVT

2017 och 2015 de två näst varmaste åren

Uppdaterad
Publicerad

2017 blev det tredje rekordvarma året globalt sedan mätningarna startade 1880, det skriver världsmeteorologiorganisationen WMO. Detta har också bekräftats av European center of medium range forecasts, ECMWF. Mest anmärkningsvärt är kanske att 2017 går mot att bli det varmaste året utan inverkan av El Niño.

Förenklat hamnar merparten av den värme som växthusgaser alstrar till slut i haven. I södra Stilla havet brukar det med jämna intervaller på tre till fem år ske förändringar i både luft- och havscirkulationer som resulterar i att varmt vatten bubblar upp till ytan där det vanligt är ganska kallt. Då uppstår ett fenomen som kallas El Niño. En El Niño-sekvens varar som oftast mellan 1 – 1,5 år och värmer inte bara luften – kända vädermönster kastas om med torka och översvämningar som följd. Den kalla motsvarigheten kallas La Niña och har en ofta en viss kylande effekt istället.

Ökade utsläpp ligger bakom

Värmerekordet 2014 överträffades av 2015 som i sin tur slogs av 2016. I grunden ligger ökade utsläpp av framförallt koldioxid. En kraftig El Niño ”trimmade” klimatet under 2016 blev jordens medeltemperatur 1,2 grader högre jämfört med förindustriell tid.

Klimatkrisen

Det kan jämföras med att de flesta länder är överens om att det är viktigt att ökningen av jordens medeltemperatur stannar en bra bit under 2 grader. Under klimatmötet i Paris fanns högre ambitioner om att den globala medeltemperaturen inte skulle öka med mer än 1,5 grader.

Insamlade data pekar nu på att 2017 tillsammans med 2015 globalt sett är de näst varmaste åren som uppmätts. Båda åren hade en global medeltemperatur som låg 1,1 grader högre än förindustriell tid. Därmed är 2017 det tredje året på raken med rekordnivåer, då väderinstitutet ECMWF bekräftar WMOs uppgifter som släpptes innan årsskiftet. Det är också det varmaste året utan inverkan av El Niño, vilket är rätt anmärkningsvärt. Trots att 2017 avslutades med en svag La Niña (och inleddes med en väldigt svag sådan) har istället havstemperaturen i flera av världshaven legat avsevärt mycket högre än vad som är normalt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet