Meteorolog Gösta Salomonsson förebereder väderkartan inför en Aktuellt-sändning 1963. Foto: Peter Holmquist, SVT

Aldrig samma väder

Publicerad

Även om årstiderna kommer och går som de ska är vädret alltid nytt. Varje situation är unik, även om man sett liknande väderlägen tidigare.

Jag har numera över 25 års erfarenhet som meteorolog, och drygt 20 år här på SVT. Ni kanske tycker att jag borde upplevt alla vädersituationer vid det här laget. Men icke då, för gång på gång, vecka efter vecka, månad efter månad, dyker det upp lägen som är nya. Visst finns likheter med tidigare tillfällen, och med erfarenheten i ryggen har man klarat sig bra genom många kniviga och kluriga prognoslägen genom åren. Det är olikheterna som fascinerar och gör meteorologyrket intressant efter decennier av arbete.

Inte bara prognos

När någon frågar mig om det inte är tråkigt att dag efter dag göra väderprognoser blir svaret nej. För även om arbetet är likartat dag efter dag är innehållet alltid nytt. Jag letar i erfarenhetsbiblioteket samtidigt som jag tittar på varje vädersituation med nya ögon. När dessutom våra arbetsuppgifter inte bara består av ren prognosmeteorologi blir jobbet än mer givande. Som när jag får grotta ner mig i statistik och vaska fram guldkornen ur det ständiga flödet av observationer. När det blir rekord någonstans kittlar det lite extra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vädertankar

Mer i ämnet