Väderläget vecka 25 Foto: SVT

Prognos för resten av juni

Midsommarvädret gäckar fortfarande och efter att prognoserna presterat ovanligt bra i maj verkar det finnas fler osäkerheter just nu, även på kortare sikt. Några generella drag kan man ändå ana.

Vecka 25: Mest troligt en klassisk midsommar
Prognoserna för midsommarveckan har gäckat oss lite och exakt hur det blir under midsommarhelgen är ännu osäkert. Just nu lutar det inte åt någon direkt värme, utan mer klassiskt midsommarväder (ungefär som det varit under de senaste 25-30 åren). Detta kan förstås ändras, men förväntningarna bör hållas låga. Hursomhelst ser det ut som att norra Skandinavien får mer allmänt lågtrycksbetonat väder. Södra Skandinavien får enstaka passerande regnväder men ändå hyfsat torrt och möjligen kan varmluften söderifrån pressas upp i korta omgångar. Det blir fortfarande skurbetonat kring Italien och Balkan medan Iberiska halvön får mer normalvarmt och torrare väder.

Jetströmmens förväntade läge vecka 25
Jetströmmens bana pendlar mycket i prognoserna och det finns tecken på att den lägger sig tvärs över Skandinavien till stor del och inte norr om som i maj. Högtrycksryggar från sydväst når därför upp över södra Skandinavien vilket gör att det blir torrare där, men varmluften orkar inte riktigt upp från kontinenten. Det finns lösningar med en något nordligare bana på jetströmmen, men dessa just nu inte i majoritet. Skulle det bli aktuellt kan varmluften söderifrån få mer utrymme över södra Skandinavien.

Vecka 26: Tveksamheterna fortsätter
Det blir inte lättare när vi kommer in i sista veckan i juni. Norra Skandinavien har större sannolikhet att få ostadigt väder med passerande regnväder till och från. Samtidigt får Brittiska öarna, Central- och Östeuropa samt södra Skandinavien förmodligen ganska torrt och överlag varmt väder. Iberiska halvön går dock åter mot en ostadig vädertyp. Just över Skandinavien blir det extra knepigt som vanligt, eventuellt kan varmare luft åter igen sträcka sig längre norrut. Det är dock mycket osäkert.

Jetströmmens läge vecka 26
Det mesta tyder på att jetströmmen börjar få en lite nordligare bana igen vilket öppnar upp för mer värme åtminstone i södra Skandinavien. I norr fortfarande ganska ostadigt. Men när vi går mot slutet av juni finns ändå en trend mot mer allmänt högtrycksbetonat väder igen i någon form, vilket innebär att jetströmmen i så fall tar en ännu nordligare bana. Även här är en sådan lösning inte i majoritet, men å andra sidan blir det kanske mer aktuellt när vi kommer in i juli.
 

Så görs vår månadsprognos

Visa

För att göra en månadsprognos används olika vädermodeller som beräknar vädret på längre sikt. Dessa jämförs sedan med varandra. Man tittar på olika parametrar, såsom temperatur- och nederbördsavvikelse, luftströmmar på höjden, trolig placering och rörelse av hög- och lågtryck osv. Samtidigt är även tidigare år med liknande väderhistorik ett verktyg i bedömningen. Om dessa år har vissa gemensamma nämnare i hur vädret sedan utvecklade sig, kan det antingen ge ett underlag som stödjer modellernas lösning eller öppna upp för alternativa lösningar. Det är den samlade bedömningen av detta som står till grund för kartorna ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer