Temperaturavvikelse globalt februari 2020. Referensperiod 1981-2010 Foto: SVT Design/NOAA

Februari 2020 näst varmast globalt sett

Uppdaterad
Publicerad

Februari 2020 blev en varm månad globalt sett och det är speciellt Europa och en stor del av Asien som temperaturen avvek mest åt det varma hållet. Samtidigt var det övervägande kallt i bland annat Alaska, norra Kanada och nordöstra Asien.

Amerikanska NOAA har släppt sin månadssammanfattning av temperaturen för februari 2020. Räknat på land och hav tillsammans blev det den näst varmaste februarimånaden som uppmätts, där februari 2016 fortfarande ligger i spetsen. Det var också den tredje varmaste månaden oavsett månad som någonsin uppmätts oavsett månad (februari och mars 2016 ligger tvåa respektive etta).

Varmast utan El Niño

Klimatkrisen

Februari 2020 blev dock den varmaste månaden som uppmätts (åter igen räknat både på land och hav) utan en så kallad El Niño. Vid El Niño blir havstemperaturen över tropiska Stilla havet varmare än normalt – speciellt i den östra delen där havsvattnet är förhållandevis kallt i vanliga fall. Under år med El Niño brukar generellt även den globala medeltemperaturen få någon form av varm topp. Mer om El Niño och dess kalla motsvarighet La Niña kan du läsa här.

Ovanligt varmt i Europa och Ryssland

Det är framförallt över Europa och Ryssland (norra Asien) som sticker ut. För Europas del var det den näst varmaste februarimånaden som uppmätts liksom den näst varmaste månaden oavsett månad. I topp ligger fortfarande februari 1990, men med en ganska liten marginal. Det har förstås satts en del nya värmerekord regional och lokalt i samband med det här. Exempel går att läsa i NOAAs egen artikel, den hittar du här (extern länk på engelska).

Kallt i Alaska, delar av norra Kanada och ostligaste Asien

Det är framförallt området kring Berings hav och Berings sund som sticker ut, framförallt delar av Alaska. Kyla från Arktis har vid flera omgångar nått ner över området. Mer information finns i den externa länken ovanför.

Rekordstark positiv arktisk oscillation

Den arktiska oscillationen, AO, har varit rekordstarkt positiv i februari. En positiv AO är egentligen en matematisk beskrivning av ett storskaligt väderläge, där det i stora drag är lågtrycksbetonat över Arktis och mer högtrycksbetonat över mellanbredderna. Vid positiv AO ligger polarjetströmmen på en nordlig bana och det mesta av kalluften över Arktis stannar där i hög grad och att landmassorna på norra halvklotet låg på temperaturer långt över det normala.

Koppling till klimatet

Årets februari är bara en i raden av nära rekordvarma februarimånader globalt sett de senaste åren, vilket förstås följer trenden i den allt varmare värld vi lever i. Det bakomliggande globala klimatet som blivit allt varmare ger en ”varm grundförutsättning”. Vilka områden som sedan blir varmast jämfört med sina normalvärden och vilka som blir kalla avgörs av rådande vädersituationer världen över. I ett varmare klimat blir sannolikt de varma områdena (och även andra extremer som enskilda rekord) fler än de kalla. Februari 2020 är ett mycket tydligt exempel på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet