Grundvattennivåer i små och stora magasin den 23 mars 2021. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Det ökar på i magasinen

Uppdaterad
Publicerad

Vi ser nu en tydlig förbättring av grundvattennivåerna runt om i landet och det finns potential till att få magasinen fyllda ytterligare.

I de små magasinen är nivåerna över eller mycket över de normala för årstiden i Norrland samt i delar av Svealand och östra Götaland. I övriga delar av Götaland är grundvattensituationen mestadels normal.

I de stora magasinen är nivåerna under de normala för årstiden i delar av södra och östra Götaland samt östra Svealand. Bara lokalt i den södra halvan av landet är nivåerna mycket under de normala. I större delen av Norrland och i delar av västra Svealand och nordvästra Götaland är grundvattensituationen över eller mycket över den normala. Vi ser en tydlig trend till påfyllning av magasinen vilket är glädjande nyheter.

SGU gör numera prognoser på hur grundvattensituationen kan tänkas utvecklas under 30 eller 60 dygn framöver. Den andra bilden visar på hur grunvattennivåerna väntas bli i slutet på maj månad beroende på hur mycket nederbörd vi får under de kommande 60 dygnen.

Mer information hittar ni på SGUs sida via den här externa länken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema grundvatten

Mer i ämnet