SMHI har gått ut med en risk för stora regnmängder i veckan. Foto: TT

Efter värme och torka – nu väntas stora regnmängder

Uppdaterad
Publicerad

Efter en solig och torr juli månad har SMHI nu gått ut med en risk för stora regnmängder. Regnet falla i de sydöstra delarna av Sverige, för att sedan dra sig norr över under veckan.

– Det kan även innebära åska och hårda vindbyar, säger Emma Härenstam, meteorolog på SVT.

Det är framför allt Östergötland, Västra Götaland, Jönköping, Kronoberg och Kalmar län som kan få kraftiga regnskurar under tisdags eftermiddagen.

En kraftig regnskur innebär vanligtvis mer än 35 mm under en kort tid.

– Vid en sådan här risk är det svårt att veta hur mycket det kommer att komma, men man ska vara beredd på rejäla regnskurar, säger Emma Härenstam.

Drar sig troligtvis norr över

Regnet kommer sedan att röra sig uppåt, Stockholm kommer troligtvis få regn under onsdagen.

– Sedan är det jätteosäkert att säga redan nu vart det drar vidare, kanske ännu mer norr ut under torsdagen, men det finns inga garantier, säger Emma Härenstam.

”Allt vatten är bra i de här lägena”

På flera håll i landet råder vattenbrist och i Västernorrland rasade en större skogsbrand. Men om det förväntade regnskurarna gör någon nytta är osäkert

– Det är absolut bra att det kommer efter en torr period, men det är inte säkert att de här låga nivåerna hjälper. Det är nog inget att räkna med, men allt vatten är bra i de här lägena, säger Emma Härenstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer