Vårsnö är inte alltid välkommen. Så tänker kanske denne man som skottar blöt vårsnö i USA på 1930-talet. Foto: SVT Bild

En kall månad gör ingen skillnad

Publicerad

Att väder inte är klimat är något vi meteorologer ofta får förklara. Med stöd av statistikrullarna och med blicken riktad på det storstilade är det lätt, men när köldnätterna slår till och man glömt att det bara vara några år sedan det var lika kallt är det uppenbarligen svårare att förstå skillnaden.

När det blir en period med lite kallare väder än normalt kommer samma argument upp om och om igen: ”Jaha, nu när det är kallt så säger ni ingenting – hade det varit varmt hade ni pratat klimatförändringar”, ”Vadå varmare? Det är ju svinkallt” och liknande kommentarer. Så här i corona-tider har även en ny variant dykt upp, oftast något i stil med: ”Titta så kallt det är nu när utsläppen minskat”.

En kall månad gör ingen skillnad, inte sett till året som helhet, ej heller sett till den långsiktiga och tydliga trend vi lever i. Vi kommer ha kalla månader även i ett framtida varmare klimat, men så länge trenden är åt det varmare hållet kommer antalet varma månader vara fler än antalet kalla månader. För att spinna vidare på mina tankar från förra månaden har vi alltså mängder av rekordvärmenoteringar att vänta framöver, men kanske inget eller bara något enstaka köldrekord även om vädret är extremt kallt jämfört det normala som då råder.

Vädertankar

Skillnaden mellan väder och klimat

Finns många liknelser gjorda, däribland den mycket konkreta att klimatet är garderoben medan vädret är de enskilda plaggen som hänger däri. Själv brukar jag använda mig av en puckelpist, där lutning i backen är klimatet och pucklarna själva vädret. Eller varför inte en hederlig gammal tvättbräda som man lutar lite lätt, där då vågmönstret ger vädrets variation medan hur mycket man lutar brädan symboliserar klimatet.

Oavsett liknelse så är målet att försöka placera en bild i mottagarens huvud för att på så sätt förankra kunskapen om skillnaden mellan väder och klimat. Lutningen på en puckelpistbacke är givetvis på tok för brant kontra pucklarnas höjd, men den ger ändå en bild av hur vädret varierar medan klimatet är den långsiktiga trenden. Visserligen utför i backen och uppför termometern, men ändå en tydlig bild att inte blanda ihop det tillfälliga med det långsiktiga.

Dessutom får man inte glömma bort att det alltid finns en geografisk fördelning när man pratar väder och klimat. Alltså att samtidigt som exempelvis Sverige befinner sig långt ner i en svacka i puckelpisten är andra delar av världen kanske på toppen av en annan puckel. Variationen i tid och rum när pucklar och dalar turas om i en puckelpistbacke är i mina ögon en extremt tydlig bild att ha med sig för att tydliggöra skillnaden mellan väder och klimat. Man kan givetvis prata klimat på lokal nivå också, exempelvis landskapsvis eller till och med ortsvis, men för att förstå förändringarna måste man ändå lyfta blicken, och det inte bara för svensk del utan sett till hela himlakroppen kallad Tellus. 

2020 års överskott är fortsatt stort

En fluga gör ingen sommar heter det ju, och det gäller lite omskrivet även ett väderår. Att en kall månad inte avgör årets temperaturavvikelse. Efter en extremt varm inledning på väderåret 2020 behövs det avsevärt mer än en enda kall maj för att året som helhet inte ska bli varmare än normalt. Framför allt om dessa varma månader inträffar på just vintern där temperaturutrymmet för stora avvikelse är större än vad det är på sommaren. Hittills i år är därför avvikelsen, trots en kall maj, så här långt 2,5–4,5 grader över det normala, bara delar av Lappland undantaget där överskottet som lägst är 1,5 grader.

De senaste veckornas minskade utsläpp världen över har givetvis varit positivt i ett klimatperspektiv, men då ska man komma ihåg att det ändå bara är som en ynka droppe i havet. Så länge det släpps ut koldioxid över huvud taget ökar halten i atmosfären, och därmed förstärks växthuseffekten och klimatet blir varmare. För det vi människor släppt ut under tidigare årtionden lever kvar länge i atmosfären, så det är den sammanlagda mängden utsläpp som avgör, inte en enskild månads utsläpp.

Det är heller inte tal om att minskade utsläpp har påverkat årets svenska majväder, för väder och klimat är ju inte samma sak, det vet vi ju. En sådan snabb återkoppling är det aldrig tal om, för klimatförändringar sker på decennie- och sekelbasis. För det är ju backens lutning som är klimatet medan pucklarna är vädrets variation i tid och rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet