Molnrulle över Kåseberga hamn i Skåne, kvällen den 6 juli. Foto: Johanna NilssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Arcus

Uppdaterad
Publicerad

I samband med åskskurar kan man få se mäktiga molnrullar vid molnens bas. Det latinska namnet för dessa är arcus och översätts nog bäst till båge. De uppträder framförallt i samband med kraftiga skurar och ibland kan det nästan ut som skurarna har en gigantisk badring på sig. Ringen blir som tydligast på skurar som är påväg mot en och talar om att det är dags att fälla upp paraplyet.

För att arcusmolnet ska väckas till liv krävs kraftiga skurar. Vägen till marken är en farlig färd för dropparna och en del kommer att avdunsta. Det kyler luften som blir tung och följer med regnet ned. När den kalla luften når marken sprids den i alla riktningar. Den varma luften som tvingas flytta på sig klättrar upp över den kalla. Luften som stiger kyls i sin tur av, vattenånga kondenserar till molndroppar och bildar själva bågen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

moln

Mer i ämnet