Höstfärger i Aspås i Jämtland på Birgitta-dagen den 7 oktober 2017. Foto: Yvonne Sohlén

Vad är brittsommar?

Det är inte varje år det blir brittsommar, men vad gäller egentligen för att begreppet brittsommar ska kunna användas ?

Någon exakt definition av brittsommar finns egentligen inte, men det ska vara fint och sommarlikt väder; gärna efter en period med kyla. Det ska alltså vara en känsla av att ”sommaren kommer tillbaka” för att man ska få kalla det brittsommar.

Ett försök på en definition av brittsommar kan se ut på följande sätt: Vi kan sätta ett krav att dagstemperaturen ska ligga åtminstone mitt emellan den normalt högsta och den absolut högsta temperaturen för oktober. Då får man en definition av brittsommar som gör denna till ett regelbundet återkommande men ändå lite speciellt fenomen. Kartan visar den temperatur som enligt denna definition bör uppnås åtminstone någon dag mellan den 4 och 10 oktober för att berättiga användandet av uttrycket brittsommar.

Inte tillräckligt endast med värme

Dock räcker det inte med det. Dessutom borde det inte vara alltför blåsigt och solen borde också skina. Det brukar heller inte kunna bli så varmt i oktober om inte solen skiner en lång stund så det kravet är nästan alltid uppfyllt. I snitt är dessa krav uppfyllda ungefär vart tionde år.

Att just den 7 oktober (när Birgitta och Britta har namnsdag) skulle vara extra sol- och värmebenägen återfinns inte i statistiken. Däremot är det kanske så att det i början av oktober är sista chansen att få 20-gradig värme, och dessutom blir ju dagarna allt kortare vilket blir en naturligt stopp för sommarkänslan även om vädret är milt. Ser man på de olika landsdelarna värmerekord för oktober är alla från början av oktober:

I Götaland 24,5 grader i Oskarshamn den 9 oktober 1995,
i Svealand 22,8 grader i Eklången, Södermanland den 9 oktober 1995,
i södra Norrland 22,6 grader i Gävle den 4 oktober 1973
och i norra Norrland 19,8 grader i Piteå den 4 oktober 1945.

Ett besläktat uttryck är indiansommar, som vi likt mycket annat lånat in från USA, där Indian Summer använts framför allt på östkusten för lugna varma höstdagar. Om det ordets ursprung finns det flera teorier, där att det syftar på bra väder för jakt långt in på hösten är den mest troliga. Även Ryssland har sitt uttryck för samma företeelse, babje leto. Liknande uttryck finns säkert i många andra kulturer också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet