Foto: SVT

Då upphör frosten

Många undrar säkert när de ska våga sätta ut sina nyplanterade växter. Vi kan här visa att det är mycket olika i landet när sista frostnatten i genomsnitt inträffar.

Ännu så länge dominerar vinterväder i norr och det känns långt borta innan risken för frost är över. Annat är det i södra Sverige. Här har det nu varit många dagar med närmare tio grader och därför är det lätt att lura sig själv och tro att det snart är slut på minusgraderna. Men verkligheten är en annan enligt statistiken. Kartan ovan visar att det på de flesta håll är frost hela mars. Även i april inträffar många frostnätter i söder och går man så långt upp som till norra Sverige har man så gott som alltid flera frostnätter i maj.

Lätt och svår frost
Nu ska det dock tilläggas att det är skillnad på frost och frost. Visa frostnätter kan ju vara rejält kalla ned mot tio minusgrader medan vissa endast får någon enstaka minusgrad ett par timmar på natten. Detta har naturligtvis också stor betydelse för olika växter där en del tål lite frost medan andra inte ens tål temperaturer under fem plusgrader.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet