Dimma över snö. Foto: Sigurd JönssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Hur bildas dimma?

Uppdaterad
Publicerad

Förtrollande skådespel

Det finns flera olika sorters dimma, under hösten är den vanligaste kanske strålningsdimman som bildas under molnfria kvällar och nätter med svaga vindar. Luften närmast markytan kyls av på grund av värmeutstrålningen. Först bildas tunna slöjor när temperaturen blir så låg att luften blir mättad på vattenånga. Sen bär vinden med sig slöjorna och bildar det vi kallar för dimma. När solen åter börjar värma under dagen upplöses dimman.


En annan sorts dimma är advektionsdimma som bildas då varm och fuktig luft blåser över ett kallare underlag och avkyls underifrån. Till exempel när varmare luft drar in över ett kallt snötäcke. Sjörök, eller blandningsdimma, är ännu en typ av dimma som fungerar på samma sätt som röken från en kastrull med kokande vatten. Varm fuktig luft blandas snabbt med omgivande, mycket kallare luft. Den här sortens dimma förekommer ofta över öppna vattenytor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet