Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dimma är moln på marken

Uppdaterad
Publicerad

Små vattendroppar bildas när fuktig luft som blir kallare måste göra sig av med vattenånga. Om det sker en bit upp från marken kommer vi kalla det vi ser för moln, sker det på marken säger vi dimma.

Det är temperaturen som bestämmer hur mycket vattenånga luft kan innehålla innan den är mättad och det bildas droppar. Till exempel motsvarar ett hundra procents luftfuktighet ca 17 gram vatten per kubikmeter om luften är 20 grader men bara ca 9 gram per kubikmeter om luftens temperatur är 10 grader.

Vinden viktig

Tema höst

Dimma kan bildas på flera olika sätt men i ett högtrycksläge sker det som vanligast genom att markytans temperatur faller och i sin tur kyler luftlagren ovanför. Men för att dimman ska växa på höjd behövs också lite vind annars sprids inte markens fallande temperatur upp genom luftlagren. Utan vind urvattnas bara den marknära luften och vattenångan faller ut som dagg. Men har vi en lagom vind kan dimma växa sig flera hundra meter tjock.

När den horisontella sikten är nedsatt av små vattendroppar till under 1 km är det dimma. Är sikten mellan 1 och 10 km är det dis.

Äts upp underifrån

När solen går upp på sommaren sipprar dess strålar ner genom dimman och börjar värma markytan. Den uppvärmda luften, som kan innehålla mycket vattenånga, stiger och får dropparna i luften att dels kondensera och dels bli moln på lite höjd istället. Dimman äts helt enkelt upp underifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema höst

Mer i ämnet