• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Bymoln i Västfärnebo i Västmanland Foto: Anders HedlundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dramatiskt aprilväder i kylans spår

Efter en vårvarm inledning av april slog vädret om lagom till påsk. Den senaste tiden har präglats av betydligt kallare vårväder än normalt. Med tanke på att det faktiskt snöat långt söderut i landet känner nog många att det är mer vinter än vår. Det finns dock en viktig skillnad: Solen står ganska högt och värmer dessutom på ganska bra – då är det ju som bäddat för väderdramatik!

Vädersituationer med kall luftmassa och en högt stående sol som värmer markytan leder allt som oftast till en instabil atmosfär. Det typiska är då att det bildas olika typer av konvektiva moln – även kända som stackmoln och bymoln. Bymoln är stackmoln som vuxit till sig såpass mycket att de börjar ge ifrån sig nederbörd. På sommaren handlar det i stort sett uteslutande om regn i form av de klassiska regnskurarna. Under den senare halvan av våren kan luftmassan fortfarande vara såpass kall att det handlar om snöbyar eller trindsnö (snöhagel). Hur vädret upplevs vid en viss tidpunkt kan variera mycket över ett litet område, eftersom byarna av regn eller snö kan vara väldigt lokala.

Fenomenet fallstrimmor – när det bildas ”trådar” som hänger under molnen är också vanligt under våren (delvis även sommaren). Fallstrimmorna är egentligen snö eller regn som faller ur molnen men aldrig når marken. Att fenomenet uppstår beror på att luften under molnen i dessa fall är väldigt torr och att nederbörden avdunstar (blir till vattenånga) innan den når marken.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema moln

Mer i ämnet