El Niño betyder det lilla gossebarnet på spanska. Det syftar på att väderfenomenet brukar uppstå runt jul som enligt vissa är den tid då Jesus föddes. Visa alla (2)
Visa alla (2)

El Niño kan vara på väg tillbaka

Snart kan det återigen vara dags för El Niño att visa sig i Stilla havets stora vattenmassor. Den bedömningen görs i en ny prognos från mars i år.

Från och med under hösten 2017 väntas väderfenomenet El Niño återigen kunna synas runt om i världen. Detta enligt en prognos från Climate Prediction Center/NCEP/NWS och the International Research Institute for Climate and Society.

El Niño innebär att vattnet på vissa ställen i Stilla havet blir mycket varmare vid ytan än vad det brukar vara. Trycksystem, nederbördsområden och vindar förflyttar sig i förhållande till där de brukar ligga. Detta skapar regn på platser där det normalt sett inte brukar regna och torka på platser där det inte brukar vara torka. (Se bild 2 ovan för mer information)

Kan skapa stora problem
Vanligtvis återkommer El Niño med några års mellanrum vilket delvis kan vara positivt eftersom det skapar variation i klimatet. Det finns dock studier som pekar på att det kan bli allt vanligare med El Niño i framtiden. Detta skulle bland annat kunna innebära översvämningar i Kalifornien samtidigt som det blir extrem torka i södra Afrika. Detta är något vi sett i år i efterdyningarna av förra årets El Niño.

Om det redan kommer att bli en El Niño i höst återstår att se, men enligt senaste rapporten bedöms sannolikheten för det till lite drygt 50 %.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet