Trångt värre på Vanadisbadet i Stockholm en mycket varm söndag i juli 1944. Foto: SVT Bild

Extrem eller framtidsnormal?

Uppdaterad
Publicerad

Varmt och torrt, och när det väl regnar kommer det regn i massor, är det så somrarna framöver kommer se ut? Ja, det är mycket troligt och i linje med tänkt framtidsscenario i den allt varmare värld vi lever i.

En kittlande tanke är att fråga sig hur den varma sommaren 2018 varit om den inträffat tidigare, säg 1975 när värmeböljan i augusti slog till, eller ända tillbaka till de rekordnoteringarna som juli 1933 bjöd på, eller den varma sommaren 1868 för den delen.

Frågan man direkt ställer sig är: Hur mycket av sommarens väder är naturligt extremväder och hur mycket beror på de klimatförändringar vi bevisligen redan upplever? Det går egentligen bara att spekulera i, för något exakt svar kommer vi aldrig få då vädret naturligt varierar, och det mycket i såväl tid som rum. Varma somrar förekommer då och då, och det enda säkra är att varma somrar lär återkomma alltmer frekvent i framtiden. Sannolikheten ökar alltså för varma somrar i framtidens varmare klimat.

Vädertankar

Ändrad sannolikhet i en föränderlig vädervärld

Apropå sannolikhet, ordmästaren Tage Danielsson hade på sin tid en monolog om sannolikhet. Där gjorde han inledningsvis en matematisk abrovink för att det skulle kunna bli en monolog av det hela, och det är att sannolikhet för att något ska ske ändras om det sker. Det är inte sant, för så länge förutsättningarna för att det ska inträffa är oförändrade förblir sannolikheten oförändrad oavsett om det händer eller inte. Ta flödesnivåer som exempel. Ett tjugoårsflöde, alltså ett flöde som i snitt inträffar en gång vart tjugonde år i ett visst vattendrag är fortsatt ett tjugoårsflöde även om det inträffar säg tre gånger på 20 år, men bara om förutsättningarna är oförändrade. När man då talar om hundra- eller till och med tusenårig återkomsttid för att en händelse ska inträffa förstår ni själva att det kan vara svårt att ha mätdata som ger faktiska belägg för om sannolikheten förändrats eller ej om en sådan händelse inträffar.

Den allt varmare värld vi lever i är allt annat än oförändrad, så här kan man verkligen ställa sig frågan: Hur normal var årets sommar sett till den nya varmare värld vi lever i? Jag hävdar envist och bestämt att man aldrig kan ”skylla” enskilda väderhändelser på klimatförändringarna. Årets sommarvärme hade kanske slagit till ändå, men sannolikheten för det hade givetvis varit klart mindre utan klimatförändringarna som vi redan sett i Sverige. Sannolikheten har alltså redan ökat för att somrar likt denna ska kunna inträffa, men om det sedan dröjer till nästa år, nästa decennium eller ännu längre innan vi får en liknande sommarvärme är helt omöjligt att sia om. För vädret kommer fortsatt variera över tid och rum, medan den långsiktiga klimattrenden är otvetydigt på väg åt det varmare hållet. Sannolikheten för varma somrar har alltså redan ökad, och gör så än mer de kommande decennierna. Om sisådär 50 år eller så har vi, men knappast jag, mer kött på benen i form av ytterligare 50 års väderstatistik för att kunna avgöra om årets sommarvärme var en tillfällig extremtopp även med framtidens klimatmått mätt, eller om det var en skapligt normal sommar sett till framtidens svenska klimat.

Fler tankar i snarlik anda

Jag har ju tidigare skrivit om de beslut som på grund av klimatförändringarna gjorts internationellt gällande vilken referensperiod man ska använda för normalvärden, och jag kan bara tipsa er om att läsa den igen. För ni läste väl den när jag skrev den i april förra året? Jag har även tidigare haft tankar om att ”det normala är att vädret inte är normalt”, och även den läsningen angränsar till de tankar jag luftat här om ökad sannolikhet för varma somrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet