Den 25 september 2017 bildades ovanliga hål i molntäcket. Bilderna kommer ifrån Södertörn och Stockholms södra skärgård. Molnen låg på ungefär 4000 meters höjd, ungefär i mitten av troposfären och bestod av underkylda droppar, 10 minusgrader kalla. Orsaken till att molndropparna kan bli kallare än noll grader utan att frysa till is, beror på att luften är ”för” ren. Att hålen i molntäcket bildats beror på att det skett ett tillskott av små partiklar, i detta fall troligen från flygplan som passerat igenom. Foto: Monica Kindbladh

Molnhål

Uppdaterad
Publicerad

Molntäcken i form av altostratusmoln kan bli flera minusgrader kalla utan att molndropparna fryser till is. Det beror på att luften är alltför ren. Att hålen i molntäcket bildats beror på att det på något sätt tillkommit små partiklar, kanske i form av avgaser från ett flygplan.

Tillskottet av avgaserna gör att vattenånga kondenserar och det bildas iskristaller. Det leder till att luften i molntäcket torkar, vilket i sin tur leder till att underkylda molndroppar avdunstar. En kedjereaktion startar och iskristaller växer på bekostnad av underkylda molndroppar. Processen sprider sig som ringar på en spegelblank sjö och ett hål bildas. När kristallerna väl vuxit sig stora och tunga börjar de sin resa ner mot marken, vilket man ser som vertikala trådar eller virga som de heter på latin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.