Grundvattennivåer i juli Foto: SVT

Grundvatten i juli

Publicerad

Små magasin: Ansträngt läge i söder där nivåerna ligger under eller mycket under de normala. I mellersta och norra Sverige har nivåerna minskat sedan juni, men fortfarande är det rätt normala nivåer. Det främsta undantaget är Ångermanland.

Stora magasin: I de större magasinen är det har nivåerna minskat något sedan juni i västra och norra Svealand och delvis även i Norrland. Mellersta och norra Norrland har normala nivåer som mest över ett ganska stort område. I landets södra halva under de normala. I östra Svealand och på Gotland mycket under.

För att återfå normal grundvatten nivå krävs mycket regn under flera månader. Under sommarmånaderna kommer mycket av det regn som faller att sugas upp av växter eller avdunsta, så det krävs regnigt och gärna svalt väder under en längre tid för att regn som faller ska komma grundvattentäkterna tillgodo. Se mer om hur grundvattnet normalt varierar under året via ”Relaterade länkar” här nedanför.

Läs mer om grundvattenläget just nu i SGU:s artikel för juli (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet