Grundvattennivåer den 4 augusti 2020. Källa: SGU. Foto: SVTVisa alla (15)
Visa alla (15)

Grundvatten i augusti

Uppdaterad
Publicerad

En nederbördsrik vinter gjorde att både de små och stora magasinen fylldes på, men en period med torrt väder under våren bidrog till det motsatta. Och nu när växtsäsongen är i full blom är det svårare för det regn som faller att nå grundvattentäkterna. Maj var en torr månad i stora delar av landet och nivåerna i de små magasinen sjönk något, främst i delar av Götaland, Svealand och östra Norrland. I norr drog vårfloden igång på allvar vilket bidrog till att magasinen här fylldes på. Juni var en månad med stora lokala skillnader nederbördsmässigt, något som är vanligt under sommarmånadernas skurbetonade väder. Större delen av landet fick en blötare juli än brukligt, men främst i sydöstra Götaland och även i delar av fjällvärlden föll mindre regn än normalt.

Små magasin: Nivåerna är under eller mycket under de normala för årstiden i de små magasinen i östra och sydöstra Svealand, södra och östra delen av Götaland och i sydöstra Norrland. Norra Norrland och ett område i västra Götaland har nivåer som är över eller mycket över de normala för årstiden.

Nivåerna i delar av södra Sverige sjunker generellt sett, vilket är en förväntad utveckling under sommaren eftersom det mesta av nederbörden brukar avdunsta eller tas upp av växterna. Möjligheterna till betydande grundvattenbildning är därför små, vilket innebär att situationen kan bli ansträngd under de närmaste månaderna. Enskilda brunnsägare i områden med låga nivåer, särskilt de i områden som ofta får vattenbrist, bör hålla sig informerade om utvecklingen och vara uppmärksamma på sin vattentillgång.

För att få en normal grundvattensituation i de små magasinen behövs mer nederbörd än normalt i södra och östra Götaland och östra Svealand samt i sydöstra Norrland.

Stora magasin: I de stora magasinen är nivåerna nära de normala för årstiden i större delen av landet utom i södra Götaland, östra Götaland och Svealand samt i delar av nordvästra och mellersta Norrland där nivåerna är under eller mycket under de normala för årstiden. I västra Götaland och nordöstra Norrland däremot är nivåerna över eller mycket över de normala.

I de områden där nivåerna är under eller mycket under de normala, eller där vattenbrist ofta förekommer, bör vattenproducenterna vara observanta och följa utvecklingen. Varierande förutsättningar förekommer dock både vad gäller grundvattenmagasinens egenskaper och vattenuttag.

I områden där grundvattennivåerna är under de normala behövs mer nederbörd än normalt under flera månader för att få en normal grundvattensituation i de stora magasinen.

Läs mer om grundvattennivåer och den aktuella fyllnadsgraden hos SGU (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer