Grundvattennivåer i juni 2019 i små respektive stora magasinjämfört vad som brukar vara så här års. Källa: SGU. Foto: SVT

Grundvatten i juni

Uppdaterad
Publicerad

Små magasin: I söder är läget fortsatt ansträngt, men efter en övervägande blöt maj har området som har mycket under det normala minskat. För de mest utsatta platserna finns risk för att enskilda brunnar sinar, liksom att saltinträngning kan uppstå.

Stora magasin: I större magasin är läget rätt oförändrat sedan i maj, vilket gör att om sommarväder framöver blir övervägande torrt och varmt kan vi stå inför ännu en sommar där många kommuner lär uppmana till minskad förbrukning och kanske även införa bevattningsförbud. Se din kommuns hemsida där det kan finnas information om detta redan nu, eller så läggs information ut om och när det bli aktuellt.

För att återfå normal grundvatten nivå krävs mycket regn under flera månader. Under sommarmånaderna kommer mycket av det regn som faller att sugas upp av växter eller avdunsta, så det krävs regnigt och gärna svalt väder under en längre tid för att regn som faller ska komma grundvattentäkterna tillgodo. Se mer om hur grundvattnet normalt varierar under året via ”Relaterade länkar” här nedanför.

Läs mer om grundvattenläget just nu i SGU:s artikel för juni (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer