Närmare 70 cm snö i Boden i Norrbotten den 25 januari 2021. Och då har bara hälften av säsongens snö fallit eftersom det just den 25 januari är den så kallade halvsnödagen. Foto: Anki Flygare-NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Halvsnödagen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt gammal tradition inträffar halvsnödagen den 25 januari.

Enligt gammal tradition, men rötterna tillbaka till Bondepraktikan, så infaller den så kallade halvsnödagen den 25 januari. Det är då som hälften av den snö som väntas under vintern har fallit.

Hur väl det står sig gentemot statistiken är oklart, men det kan nog stämma, men bara ibland. Är vintern seg i starten kan det åtminstone bli så i Sydsverige att nästan all snö som faller kommer efter den 25 januari. Det omvända är också helt möjligt, att en rivstart av vintern i norr med mycket snö i november, december och januari kanske följs av mest stabilt vinterväder och därmed bara små mängder nysnö under resten av vintern. Främst februari kan ju vissa år vara en torr månad.

Det är också kopplat till att bönderna behövde ha ungefär hälften av djurfodret kvar så här års för att det skulle räcka hela vintern. Så på så sätt ”halvvägs in i vintern” helt enkelt.

Men enligt gammalt så sker det alltså den 25 januari. Undrar just om de i mellersta och norra Norrland som har över en meter djup snö nu vill ha en meter till?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet