Satellitbild från den 26 september 2017. Mycket moln på många håll, vilket är typiskt för hösthögtryck. Dock även en del områden med soligare väder. Foto: SVT

Höstens högtryck

På sommaren är högtryck sånär som synonymt med sol och vackert väder. När vi hör högtryck tänker säkert många på sol, bad och glass. Orsaken till att det blir så fint väder är att luften långsamt sjunker ner igenom ett högtryck. På resan ner mot marken komprimeras luften av atmosfärens egen tyngd, vilket får luften att bli varm och moln löses upp.

Under hösten vintern sker i stora drag detsamma, men luften når ofta inte hela vägen ner till marken. I högtrycken bildas ofta en så kallad inversion, ett gränsskikt på någon kilometers höjd. När vatten avdunstar från hav och sjöar ansamlas fukt i detta skikt som kläs i moln.

På sommaren kan man hamna i samma situation, men då brukar solen kunna bryta eventuella inversioner. Det betyder att det ofta bli molnigt på hösten och vintern, oavsett om det är hög- eller lågtryck. Vad som kan göra att det blir vackert väder är om luften är så torr att det inte ansamlas tillräckligt med fukt i inversionen. Är det höst- eller vintersol man önskar sig, ska man hoppas på nord eller nordvästliga vindar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet