Årstidernas läge efter temperaturdygnet den 12 oktober avslutats. Brunt betyder att hösten har anlänt, vitt betyder vintertemperatur (dygnsmedeltemperatur under 0 grader) i 1–4 dygn och blått betyder att vintern har anlänt. Foto: SVT / bakgrundsfoto Dominique Frédion

Höstens ankomst

Uppdaterad
Publicerad

Septembervärmen fick hösten att ta en månadslång paus, men nu har även vintern gjort entré

Den kalla inledningen på augusti gjorde att hösten kom tidigt i år. Den 1 augusti nådde hösten fjällstationerna Tarfala i nordligaste Lappland samt Sylarna och Blåhammaren i Jämtland, på hösten ”första möjliga datum” alltså.

En dryg vecka in i augusti följde kyligt sommarväder, vilket gjorde att hösten även gjorde entré i resten av fjällvärlden samt i Lappland. Så dags låg hösten långt före sin ordinarie tidtabell.

Därefter blev det halt i drygt en månad, men i och med omslaget till kallare väder under septembers avslutande dygn tog hösten nya kliv söderut. Det har fortsatt nu i oktober eftersom kalla nätter dra ner dygnets medeltemperatur.

Den 8 oktober tackade sommaren 2016 för sig. Då blev det höst i hela landet, frånsett bara några få väldigt kustnära platser i Skåne och Blekinge.

Vad som är normalt för höstens ankomst hittar du via länken nedan.

Nu lägger vi fokus på vinterns ankomst istället

Två platser – Lillhärdal och Ljusnedal, bägge i Härjedalen – har officiellt redan fått vinter, vilket är flera veckor tidigare än brukligt. Normaldatum för vinterns ankomst till Lillhärdal är den 28 oktober och till Ljusnedal den 24 oktober. I år skrevs däremot vinterns ankomstdatum till den 2 oktober för dessa platser.

Och vintern kan säkert kommit till fler platser än så i norr, men det vi inte med säkerhet än.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.