Ljuspelare i Falun i Dalarna den 7 december 2021. Foto: Nina ErikssonVisa alla (6)
Visa alla (6)

Ljuspelare

Uppdaterad
Publicerad

Ljuspelare är ett ljusfenomen som uppstår när det är kallt och vindstilla. Under vintern fylls luften av små platta iskristaller. Kravet för att ljuspelaren ska förekomma är att kristallerna ligger horisontellt. Om det är vindstilla ökar chansen att iskristallerna är horisontella och reflekterar solens strålar uppåt och nedåt.

Ljuspelare kan uppstå både på dagarna och nätterna och ljuspelarens färg och intensitet kan variera. Färgen beror på ljuskällans färg och intensiteten ändras på olika höjd med tanke på att mängder iskristaller varierar med höjden. På dagen när solen står lågt bildas ljuspelaren ovanpå solen och under dygnets mörka del kan de uppstå från olika konstgjorda ljuskällor. Det kan oftast ge en mer mäktig upplevelse, för då kan det handla om många ljuspelare som nästan bildar ett staket på himlen, eller en trädridå om man hellre vill använda den liknelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Optiska fenomen

Mer i ämnet
Ljuspelare i Falun i Dalarna den 7 december 2021. Foto: Nina Eriksson
Ljuspelare i Borlänge i Dalarna på tidiga morgonen den 30 november 2021. Foto: Gunilla Ågren Håll
Ljuspelare från solen vid soluppgång i Koskullskulle nordost om Gällivare i norra Lappland den 5 december 2021. Foto: Anna Åhlin
Ljuspelare i Norrköping i Östergötland den 7 december 2021. Foto: Barbara Niva
Ljuspelare i Lycksele i sydöstra Lappland på kvällen den 3 februari 2022. Foto: Anna-Lena Olofsson
Ljuspelare i Lycksele i sydöstra Lappland på kvällen den 3 februari 2022. Foto: Emelie Nilsson