Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lövhalka Foto: SVT Design

Lövhalka

Uppdaterad
Publicerad

Lövhalka uppstår på hösten när lövträd fäller sina löv. Löven driver med vinden och lägger sig på järnvägs- och spårräls. Även trottoarer och cykelbanor kan bli hala.

Fukt gör löven hala

Löven är inte hala i sig men när löven blir fuktiga och krossas av tåghjulen frigörs äggviteämnen som orsakar halka. Fukt tillförs när ett regn passerat, när dagg fäller ut eller om vi får frost.

Tågförseningar

Minskad friktion gör att tågen får en längre bromssträcka vilket sliter på både räls och hjul. Kör tågen långsammare minskar problemen med lövhalka men då får vi försenade tåg istället.

Drabbar cyklister

Även cyklister drabbas av lövhalka. Det blir väldigt halt på cykelbanorna vilket leder till olyckor om man inte är väl medveten om problemet. Effekten av lövhalka är i stort sett densamma som vid ishalka. Som fotgängare bör man också ta det lugnt när det ligger blöta löv på marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet