Vår i Stockholm 1944. Foto: SVT Bild

Maj godkänd som fullvärdig sommarmånad?

Uppdaterad
Publicerad

Har tidigare skrivit tankar om att september kanske är på väg att bli vår fjärde sommarmånad i den södra tredjedelen av landet. I och med årets extrema majvärme bör jag kanske lägga till även maj på samma sätt.

Därmed måste jag rätta mig själv, eftersom jag då i mina tidigare tankar sa att maj omöjligen kan bli som september. Så nu ställer jag mig själv frågan ”Kan vi i en allt varmare värld allt oftare räkna in fem sommarmånader i Sydsverige?” och svarar utan tvekan ”Låter helt rimligt”.

Klart varmare än en normal juni och en normal augusti

Ta Göteborg som exempel. Medeltemperaturen i maj blev 17,6 grader. Det är, sett till referensåren 1961–1990, exakt 6 grader över deras normala medeltemperatur på 11,6 grader för maj och högre än vad Göteborg normalt har i juni (15,6 grader), i augusti (16,2 grader) och även i juli (17,0 grader).

Vädertankar

Varma dagar under försommaren är en sak, men att även nätterna är så pass varma att medeltemperaturen blir sommarlik är imponerande, och i mina ögon faktiskt något förvånande. Under vår och försommar är luften generellt sett torrare än under hög- och sensommaren. Luftfuktigheten har en betydande roll för nattemperaturen, för ju torrare luft desto lättare sjunker temperaturen. Kyliga nätter trots varma dagar är därmed avsevärt vanligare i början av sommaren än i mitten och slutet.

Inget värmande vatten

Dessutom har man så här års heller inte samma värme lagrad i vattnet, såväl i åar, älvar och mindre sjöar som än mer i de stora sjöarna och i havsvattnet. På sensommaren och än mer in på hösten fungerar allt vatten som effektiva element på nätterna. Det är också därför som det relativt sett är kallare vid kusten i början av sommaren, men däremot varmare där än över inlandet in mot hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet