Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Medelvind eller vindbyar

Uppdaterad
Publicerad

Vinden är flödet av luft i atmosfären och uppstår av tryckskillnader. Luften i atmosfären rör sig från ett ställe med högtryck mot ett ställe med lågtryck och vindhastighet ökar kraftigt om luften rör sig från ett kraftigt högtryck mot ett djupt lågtryck. Den kan vara horisontell, vertikal och i virvlar och blåser aldrig med konstant hastighet. Vindhastigheten beror mycket på inverkan av friktion mot marken som berg, skogar och städer. Den skiljer sig mycket över land och hav, eftersom att det är högre friktion över land än över hav.

Medelvind och vindbyar är två begrepp som man hör väldigt ofta men de flesta människor har svårt att förstå skillnaden mellan dem.

Vinden mäts både i hastighet och riktning. Vi använder ”meter per sekund” som mått på vindhastighet. Vindhastigheten som vi anger i våra väderprognoser avser ett medelvärde av vindhastigheten på 10 meters höjd ovanför marken eller över havet under en 10 minuters period. Däremot kan vinden variera under den 10 minutersperioden, vilket vi kallar för byvind. Då avses den högsta hastighet som uppmätts med vindmätaren. Den maximala vindstyrkan kan vara två till tre gånger kraftigare än medelvinden. När vindhastigheten i vindbyarna når stormstyrka kallar vi dem för stormbyar, samtidigt som medelvinden inte når stormstyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema höst

Mer i ämnet