Foto: SVTVisa alla (15)
Visa alla (15)

Midsommarvädret 2004-2018

Publicerad

Midsommar de senaste åren har varit ostadiga, och i år verkar inte vara något undantag. Kolla i bildspelet för att se vädret de senaste tretton åren.

Många av midsommaraftnarna har de senaste åren varit ostadiga med lågtrycksbetonat väder. Både förra och förrförra året bjöd på regn och skurar i landet. Temperaturmässigt var midsommarhelgen 2016 en av de varmaste vi haft på länge med 31 grader i Målilla i Småland på midsommarafton. I kontrast var 2017 liksom 2018 ganska svala midsommarhelgen, eller mer normala kanske man kan säga.

1935 listas av SMHI som ”århundradets vackraste midsommar”. I Sveg noterades den dagen 35 grader vilket fortfarande står sig som den högsta temperaturen som någonsin uppmätts under en midsommarafton i Sverige. Midsommaren 1970 var också högtrycksbetonad och varm i hela landet.

En annan varm midsommar i närtid var 2005 då Lund hade 28 grader. Det kallaste året de senaste 30 åren var 1987 då det bara var mellan 10 och 15 grader i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet