Monsun

Uppdaterad
Publicerad

Såhär uppstår sommarmonsunen

Vad är egentligen monsun för något, är det bara en massa regn i Indien och omnejd?

– Jovisst, mycket handlar om det, men det är lite mer komplicerat än så. Monsunen är faktiskt ett storskaligt väderfenomen som påverkar vädret i såväl Asien som Afrika och västra Stilla havet. Dessutom består monsunen av två varianter – sommarmonsun och vintermonsun. Den ena kanske mer känd och uppmärksammad än den andra. Vintermonsunen styrs i stora drag av ett massivt högtryck som bildas över Sibirien. Det för ner torr luft med nordostvindar över Syd- och Sydostasien och pressar bort fuktig luft söderut, vilket ger torrperiod i området. Sommarmonsunen utgör precis det motsatta – nämligen regnperiod.

Tema Världsväder

När solen ställer sig allt högre på himlen då sommaren på norra halvklotet närmar sig, sker en successiv uppvärmning av landmassan i södra Asien. Efter en tid bildas ett stort lågtrycksområde som följd av all den värmeenergi som får luften ovanför landytan att expandera. Lågtrycket gör att vinden i huvudsak blir sydvästlig, vilket i sin tur för med sig fuktig luft från havet. Man kan likna det vid en mycket storskalig sjöbris. När den fuktiga luften kommer in över den varma landytan bildas stora moln som ger mycket kraftigt regn. Länderna kring Arabiska havet och Bengaliska viken (däribland Indien, Sri Lanka, Pakistan, Nepal osv.) berörs av dessa kraftiga regn eftersom de ligger precis i den här sydvästvinden väg.

Sommarmonsunen över södra Asien i stora drag Foto: SVT

Monsun och global uppvärmning

Klimatmodeller visar på att den globala uppvärmningen kommer att påverka mönstret som monsunregnen hittills har följt. Mycket tyder på att regnen kommer bli allt intensivare, då haven värms upp och vattnet får lättare att avdunsta. Observationer från de senaste 50-60 åren har dock visat på en minskning av monsunregnen. Dels i form av uppmätta observationer, men också genom lokalbefolkningens upplevda skillnader i de berörda länderna. Dessutom upplever man att monsunregnens beteende blivit allt svårare att förutsäga än tidigare, vilket får stöd av klimatforskares teorier. Många klimatforskare menar också på att den globala uppvärmningen kommer bidra till stora variationer från år till år. Följden skulle bli perioder med extrem hetta och torka, liksom perioder med mycket intensiva regn. Dessa extremer skulle påverka människorna i regionen negativt, genom försämrad hälsa och sämre försörjningsmöjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema Världsväder

Mer i ämnet