Mycket varm september globalt

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några dagar in i oktober månad står det nu klart att september 2017 kommer att gå till historien som åtminstone en av de varmaste på jorden sedan mätningar startade. Detta enligt data från Copernicus Climate Change Service (C3S).

De senaste tio åren har varit mycket varma och det är nu klart att alla det här årets månader har varit bland de allra varmaste hittills i åtminstone modern tid. Det är endast förra året som med marginal varit ännu varmare och detta berodde då på väderfenomenet El Niño. När vi har en El Niño ökar den globala medeltemperaturen och detta såg vi också hända 1998 som också var ett väldigt varmt år.

Olika mätinstitut ger olika siffror

Beroende lite på hur man mäter den globala temperaturen kommer olika väderinstitut till olika svar på hur varma månaderna och åren varit. Gemensamt för alla är dock att vi går mot ett allt varmare klimat och att de sista tio åren varit exceptionellt varma. Datan som presenteras i den här artikeln för augusti och september kommer från Copernicus Climate Change Service (C3S).

Deras mätningar börjar från 1979, vilket betyder att uttalanden om det globala temperaturen formellt hänvisar till perioden från 1979 och framåt, där referensperioden 1981-2010 används för att beräkna medeltemperaturen.

Varmaste årtiondet

I praktiken kan man dock från deras mätningar anta att de sista två decennierna varit de varmaste under hela 18- och 1900 talen och även tidigare. Detta grundar sig på undersökningar av värdena före och efter 1979 kompletterat med andra människors uppskattning att temperaturen för perioden 1720-1800 var kallare än den för senare delen av 1900-talet. Dessutom bekräftas detta av andra väderinstituts mätningar från till exempel  NOAA och NASA.

Varmt på Grönland med omnejd

September 2017 var varmare än genomsnittet för perioden 1981-2010 över Östeuropa, Skandinavien och delar av centrala och södra Spanien, medan det var kallare än genomsnittet över centrala, västra och nordvästra Europa.

Det var ovanligt varmt över östra Grönland och de intilliggande haven, en region från Turkiet österut mot Kaspiska och Svarta havet, norra Kanada, västra Brasilien och en region öster om Antarktiska halvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.