Vårens normala ankomst enligt referensåren 1961-1990 Foto: SVT

När brukar det bli vår?

Uppdaterad
Publicerad

Av årets alla årstider är kanske våren den mest efterlängtade av många. Solen värmer alltmer och dagarna blir allt längre.

Det finns givetvis många definitioner för när våren anlänt. Den något yxiga meteorologiska definitionen baseras enbart på dygnsmedeltemperatur. Är medeltemperaturen över 0 grader sju dygn på raken är det vår. Det finns dock en viktig förutsättning till, och det är att det första möjliga datumet för vårens ankomst är satt till den 15 februari. Det är gjort så för att undvika att en kortare mildperiod under vintern ska räknas som vår. Väderåret vänder i Sydsverige kring månadsskiftet januari–februari, vilket gör att det från mitten av februari är en tydlig trend åt det varmare hållet. Därför finns ett första möjliga datum för våren.

Bara en ytterst liten del av landet brukar få vår redan i februari, så det är på allvar först i mars och april som våren tar klivet norrut över landet. Och det varierar mycket från år till år. Ibland kan våren vara såväl en månad tidig som en månad sen.

Definition av meteorologisk vår

– Sju dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur över 0 grader.
– Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari.
– När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst.

Brytdatumet den 15 februari innebär också att om det aldrig blir meteorologisk vinter (fem dygn på raken under 0 grader) kan hösten inte pågå längre än till och med den 14 februari. Om temperaturen omkring den 15 februari då pendlar kring medeltemperatur på 0 grader råder ingen definierad årstid förrän man får sju dygn på raken med över 0 grader. Eller så kan vintern komma även efter den 15 februari om man får fem dygn på raken under 0 grader.

Falsterbo 17 februari (först ut i landet)
Malmö 22 februari
Göteborg 28 februari
Visby 9 mars
Jönköping 14 mars
Stockholm 16 mars
Karlstad 19 mars
Sundsvall 30 mars
Umeå 9 april
Östersund 11 april
Luleå 15 april
Sorsele 20 april
Kiruna 1 maj
Katterjåkk 9 maj (sist ut i landet)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet