Normala värden för genomsnittlig dagstemperatur [°C] och nederbördsmängd [mm] under augusti månad. Foto: SVT

Augusti

Publicerad
Sommar, men lite höst också

Ungefär vid månadsskiftet juli–augusti ”vänder” väderåret. Då är skillnaden även som minst mellan landets norra och södra delar. Havsvattnet har hunnit bli uppvärmt, vilket också gör att skillnaderna mellan hav och land minskat jämfört med tidigare under sommaren.

I början av augusti kan temperaturen nå en bit över 30 grader, även långt norrut i landet. Det svenska augustirekordet lyder 36,8 grader i Holma i Östergötland den 9 augusti 1975. I slutet av månaden har däremot temperaturen svårt att nå mycket mer än dryga 25 grader även om det är soligt och varmt.

Kortare dagar
Med allt kortare dagar avtar solinstrålningen, och därmed minskar också kraften i de regn- och åskskurar som bildas. Därmed är augusti inte fullt lika regnig som juli är. De nederbördsrikaste veckorna infaller i mitten och slutet av juli samt början av augusti, alltså precis när väderåret är på väg att vända. Främst i början av augusti kan skyfallsliknande regn förekomma, för grunden för åskskurar återfinns i riklig tillgång på fukt och värme, vilket man oftast har i slutet av juli och början av augusti.

Skillnaderna mellan hav och land minskar i augusti, så det är inte lika säkert att det är soligast vid kusterna såsom det nästan alltid är tidigare på sommaren. Åska vid kusterna och nattåska till havs blir också allt vanligare i slutet av sommaren. Detta eftersom havsvattnet är relativt varmt så dags på året, så när skurar på väg att sjunka ihop på kvällen når ut över det relativt varmare och fuktigare havet (samtidigt som nattkylan kyler molntopparna) får bymolnen ny fart över hav. Blixt och dunder under en mörk augustinatt kan vara mycket fascinerande att uppleva.

Med uppvärmt havsvatten är det även under slutet av sommaren som de flesta tropiska nätterna inträffar, alltså nätter då temperaturen aldrig sjunker under 20 grader.

Alltmer höstlikt i norr
Augusti räknas som en sommarmånad i Sverige, men det är bara till viss del sant. Det hinner hända mycket i norr under månadens slut. Den meteorologiska hösten (dygnsmedeltemperatur under 10 grader fem dygn på raken) anländer till norra Lapplandsfjällen redan i mitten av månaden, och sista augusti har hela fjällkedjan och inre norra Norrland normalt fått höst.

Dimma, frost och andra höstliga kännetecken blir allt vanligare i slutet av månaden. Det svenska köldrekordet för augusti är 8,5 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 31 augusti 1959. Ibland faller även den första snön för säsongen innan augusti är över, och även de tidigaste höststormarna kan slå till så dags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet