Till vänster: Dagstemperatur en normal decemberdag i mitten av månaden. Till höger: Normalt antal blöta dagar i december. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vad är normalt decemberväder?

Publicerad

Det finns ändå enstaka exempel på extremkyla med nära 50 minusgrader.

Ser man till medelvärdet för hela månaden är både januari och februari kallare än december. December är mycket blåsig månad, men när snön börjar lägga sig brukar det bli lugnare, åtminstone nära marken. Vid nyår är det bara Öland, Gotland och de yttersta delarna av västkusten som ett genomsnittsår inte fått vinter. Det som många tycker är viktigast när det gäller vädret i december är väl om det blir snö till jul. I södra Skåne inträffar detta bara en gång på tio år. Endast i norra Norrland kan man vara så gott som säker på att få fira en vit jul. Men med tanke på ett mildare klimat i framtiden kan man kanske inte ens lita på det.

Normalt sett brukar temperaturen i mitten av december ligga på runt noll eller några enstaka plusgrader i Götaland och södra Svealand, medan norra Svealand och Norrland har minusgrader. På grund av att vädret varierar en del från år till år förekommer exempel med både höstvärme och bister vinterkyla. Om vi når över 13,7 grader blir det ett nytt svenskt decemberrekord. Rekordet sattes på självaste julafton (24 december) 1977 i Simrishamn i Skåne, men tangerades förra året den 20 december i Fårösund på Gotland.

Vissa frågetecken kring köldrekord
Luciamorgonen (13 december) 1941 nådde Malgovik i södra Lappland extremt låga 53 minusgrader. Uppmätningen gjordes dock på en privat termometer och alltså inte en officiell väderstation. Vid mättillfället rådde extrem kyla i området, och även om man konstaterat att värdet mycket väl kan ha stämt betraktas 48,9 minusgrader i Hemavan den 30 december 1978 som officiellt decemberlägsta. Vill man vara vara helt säker på nytt decemberrekord måste temperaturen gå under 53 minusgrader.

Nederbördsrekord
Vi kan också se mängden nederbörd i smält form i millimeter under en normal decembermånad och de största mängderna kommer i fjällen. Faller det mer än 373 mm nederbörd under december blir det ett nytt nederbördsrekord för december i landet. Rekordet för högsta dygnsnederbörden i landet i december är 122 mm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet