Foto: Pablo Martinez Monsevais

Obama och påven överens om klimatfrågan

Publicerad

Lite drygt en månad efter att påve Franciskus gick ut med sitt klimattal var det USA president Obamas tur att uttala sig 3 augusti. Talet gick ut på att uppmana till en förändring av utsläppen världen över och han presenterade en plan för hur det ska kunna sättas i verket inom en snar framtid.

Den 18 juni kom påve Franciskus ut med sin encyklika om klimatet och miljön. Påven sade då att fossila bränslen måste fasas ut eftersom klimatförändringarna kan leda till konflikter och att rikare länder måste hjälpa de fattigare.

Påven har fått kritik från flera håll om att han inte borde uttala sig om vetenskap, men Obama sade tidigare under sommaren följande i ett pressmeddelande genom Vita huset:

– Jag välkomnar påven Franciskus encyklika, och beundrar djupt påvens beslut att ta hand om fallet – klart, kraftfullt, och med den fulla moraliska auktoriteten i egenskap av sin ställning – för insatser mot den globala klimatförändringen.

I mångt och mycket liknade påvens och Obamas tal varandra, men i en av påvens sista poäng påstod påven att söndagen var viktig att hålla helig då det bland annat skulle hjälpa oss att ta hand om naturen, något som har fått kritik också från religiösa håll.

Första och sista generationen
Under talet den 3 augusti började Obama med att säga:

-Jag är övertygad att ingenting utgör ett större hot mot vår framtid och framtida generationer som klimatförändringen.

Två gånger återkom han till att vi har börjat känna av verkningarna av ett förändrat klimat och att vi har kort tid på oss.

-Vi är den första generationen som känner av klimatförändringarna och den sista generationen som kan göra något åt den, sa Obama.

Han fortsatte med att påpeka att temperaturen tydligt ökat och att vi ser spår i naturen av förändringen.

-2014 var det varmaste året hittills och vi har satt ett antal rekord i varma år under det sista årtiondet. Ett år utgör inte en trend, men 14 av de 15 varmaste åren har inträffat de sista femton åren.

-Även om vi inte kan säga att en enskild väderhändelse beror på en klimatförändring så har vi sett att vi fått starkare stormar, allvarlig torka med längre skogsbrandsäsong, översvämningar och minskande glaciärer. Det har orsakat den största förändringen av vår världsatlas sedan Sovjetunionen föll, sade Obama.

USA föregångare för världens länder
Han förklarade att varje delstat i USA nu ska se över hur de kan minska sina utsläpp och han klargjorde att USA är föregångarnas land. Han menade att Kina började ta klimatförändringarna på allvar först när de såg att USA började göra det.

-När världen möter sina största utmaningar är det Amerika som leder vägen framåt. Det är det som den här planen handlar om. Som påven Franciskus gjorde klart i sin encyklika den här sommaren: ”att ta ståndpunkt mot klimatförändringen är en moralisk förpliktelse”, sade Obama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer