Treriksröset Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polarnatt

Publicerad

Den 30 november visar sig solen för sista gången i år i Treriksröset och kommer sedan att hålla sig under horisonten knappa två veckor in i januari.

Polarnatt betyder att solen befinner sig under horisonten hela dygnet, men inte att det är helt mörkt. Även om man inte kan se solen så ser vi ljuset från den och det ger flera timmars dagsljus. När det är som mörkast, vid vintersolståndet, ger ändå ljuset från solen ett dagsljus i 4 timmar och 44 min vid Treriksröset.

Om lite drygt en vecka är det Kirunas tur att gå in i polarnatten, där visar sig solen en sista gång den 10 december och befinner sig därefter under horisonten fram till början av januari.

Vid vintersolståndet 22 december klockan 05.19 har polarnatten nått polcirkeln, för att sedan långsamt dra sig norrut igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet
Treriksröset Foto: SVT
Karesuando Foto: Bror Niva
Polcirkeln
På kartorna kan man se att polcirkeln går strax söder om Juoksengi efter väg 99 och strax söder om Jokkmokk efter E45 och strax söder om Polcirkelns station efter Malmbanan.