Primär och sekundär regnbåge samt en reflekterad primär regnbåge på Gotland i början av oktober 2015. Foto: Ellen Marie MartinsenVisa alla (6)
Visa alla (6)

Regnbågen

Publicerad
En vanlig sommar brukar man åtminstone kunna se regnbågen någon gång. Men vad är egentligen en regnbåge och vad säger den om naturens beskaffenhet?

Regnbågen uppkommer som vi hör på namnet när vi har regn eller vattendroppar i luften. Regnbågen har många olika färger och avslöjar faktiskt för oss något om fysikens lagar i naturen. Vanligtvis ser vi ljuset från solen som vitt ljus. Men ljuset innehåller egentligen många olika färger som tillsammans skapar det vita ljuset. Dessa olika färger har olika våglängd, och när de tillsammans träffar en vattendroppes yta händer något. Olika våglängdsljus bryts olika mycket, och därför kommer ljuset att delas upp på sin färd in i och sedan också ut ur vattendroppen. När ljuset kommer ut ur droppen är det uppdelat i alla de olika färger som ljuset består av och vi kan då helt plötsligt se det naturens ljus vanligtvis inte visar oss, nämligen att ljuset består av många olika färger. Man ser dem i färgordningen rött orange gult grönt blått indigo och violett.

Regnbågen är rund

Har man tur kan man ibland se två regnbågar på samma gång. Den som ligger ytterst är lite svagare och kallas för den sekundära regnbågen. För att ha möjlighet att se en regnbåge så behöver man alltid ha solen i ryggen och regndropparna framför sig. Regnbågen ser ut som en halvcirkel, men sanningen är att den egentligen är helt rund som en cirkel. För att kunna se hela regnbågscirkeln behöver man befinna sig högt över havets yta, till exempel på ett högt berg eller i ett flygplan.

Reflekterad regnbåge

En speciell syn är den reflekterade regnbågen. Solstrålarna kan speglas i en klar vattenyta och när de sedan träffar molndropparna ser man en regnbåge med lite annat utseende än vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Optiska fenomen

Mer i ämnet