Bilden ”Rimfrost” är från insidan av bilrutan och är tagen den 11/11-2016 tidigt på morgonen i Uddevalla. Foto: Janet JacobsenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Rimfrost och dimfrost

Uppdaterad
Publicerad

Rimfrost är en form av frost. Det bildas oftast under klara och kalla nätter på ytor som avkyls till under noll grader. Men även efter ett väderomslag från kallt till milt väder kan vi få rimfrost. Då bildas det när varmare och fuktig luft blåser mot kallare ytor och föremål. Detta kallas advektionsrimfrost eller isbeslag.

Rimfrosten består av ett tunt och fast lager av mycket små iskristaller. Iskristallerna bildar vackra mönster som ofta liknar blad eller fjädrar.

Dimfrost bildas vid tätt fuktdis eller dimma och minusgrader. Den uppstår på vindsidan av lodrätta föremål, till exempel stolpar, stenar, träd och husväggar när antingen underkylda dimdroppar fryser till is eller när vattenånga direkt övergår i iskristaller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet