Muskö, Södermanland. Foto: Mike Jarås

Se upp – nu kan du se lysande moln

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren innebär att svenskarna har goda chanser att se det vackra himlafenomenet som kallas nattlysande moln. Dessa moln ser ut som tunna lysande slöjmoln men syns bara när solen gått ner.

I juni och juli brukar de dyka upp – de nattlysande molnen. De bildas på mycket hög höjd, cirka 85 kilometer upp. Vanliga moln som vi ser på himlen varje dag svävar runt på höjder mellan ungefär 1 och 10 kilometer.

Lyses upp av solen

Det ser ut som att tunna, självlysande slöjor av moln lagt sig på natthimlen.

Men molnen lyser inte av sig själva. Det är solen som lyser upp molnen. På samma sätt som solens ljus också reflekteras i månen och får den att se lysande ut.

Syns inte på dagen

För att vi ska kunna njuta av nattlysande moln krävs att solen ligger cirka 10 grader under horisonten så att solen kan lysa upp dessa höga moln underifrån. Nattlysande moln försvinner naturligtvis inte bara för att det blir dag, men då lyser solen så starkt igenom molnen att vi inte kan se dem.

Jordens rörelse

Så varför är detta vanligast just under sommarmånaderna? Det handlar om jordens lutning i förhållande till solen.

På vintern när vi är på den mörka sidan vår planet så håller sig inte solen cirka 10 grader under horisonten och därför är det inte en gynnsam tid att beskåda nattlysande moln.

Svårt i nordligaste Sverige

Befinner man sig på söder om Sverige kan man också få svårt att upptäcka dessa moln på natthimlen. Där kommer inte solen vara 10 grader under horisonten en längre tid. Breddgrader mellan 50 och 65 grader lämpar sig bäst för att se nattlysande moln, det är bara i de nordligaste delarna i Sverige som man får svårt se dem eftersom vi där har för ljust på nätterna.

Bildas runt partiklar från meteoriter

De nattlysande molnen är inte vilka moln som helst. Man kan säga att de ger oss kontakt med vad som rör sig ute i yttre rymden.

Vanliga moln består av vattendroppar eller iskristaller som bildas runt pyttesmå partiklar som flyger runt i luften. Men de små iskristallerna som skapar nattlysande moln, där uppe på 85 kilometers höjd, bildas runt små stoftpartiklar från meteoritdamm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.