Genomsnittlig datum för när snön brukar lägga sig för första gången under hösten. Foto: SVT / bakgrundsbild Yvonne SohlénVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sen start på snösäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vacker oktobermånad med övervägande torrt väder är nu starten på snösäsongen sen

I går morse den 27 oktober hade vi för första gången denna höst ett mer allmänt utbrett snötäcke över delar av Lappland. Det är ovanligt sent, för i slutet av oktober har första uppmätta snötäcket oftast redan inträffat i större delen av Norrland. I grova drag skulle man kunna påstå att vintersäsongstarten nu är en månad försenad.

Den 3 oktober rapporterades säsongens första officiella snödjup i landet, 1 cm i Katterjåkk i nordligaste Lappland. Även det var ovanligt sent ska sägas, för första snötäcket brukar oftast lägga sig redan i september, och i extremfallet redan i slutet av augusti. Därefter har observerat snötäcke av och till förekommit under oktober i delar av fjällkedjan och i nordligaste Lappland. Inga observerat snödjup förekom den 15–21 oktober samt den 25 oktober innan det första mer utbredda snötäcket observerades i går morse den 27 oktober.

Säsongens hittills största snödjup är 12 cm i Katterjåkk den 5 oktober, men flest antal stationer (nio stycken) att rapportera snödjup hade vi den 27 oktober.

Natten till i dag den 28 oktober noterades för övrigt nytt säsongslägsta för temperatur med 14,0 minusgrader i Merkenes i mellersta Lappland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer