Snörullar på Island i januari 2019. Foto: Tim MorellVisa alla (6)
Visa alla (6)

Snörullar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många fascinerande väderrelaterade fenomen, däribland snörullar. Känns som naturens krafter vill locka oss till lek.

När snön som fallit följs av ökande vind kan fenomenet dyka upp, eller när det slår över till töväder och börjar blåsa. Snön som ligger får inte vara för torr och kall. Men heller inte alltför blöt, bara kramvänlig. Dessutom behöver det finnas ett stabilt och hårt lager under, exempelvis skarsnö, så att det finns ett relativt tunt och inte alltför kompakt snölager överst.

När vinden ökar kan det hända att den får tag på snön som ligger överst och helt sonika börjar rulla ihop den. Lite som när man börjar rulla för att bygga en snögubbe.

Ibland blir rullarna mer likt snöbollar, och rullar kan även uppstå vid töväder när snö glider ner längs tak eller bilrutor och rullar ihop sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet