Följ Dorians framfart från måndag eftermiddag och fyra dygn framåt Foto: SVT

Orkanen Dorian

Publicerad

Orkanen Dorian slog med full kraft till mot Bahamas, och kommer nu under veckan sakta röra sig vidare norrut.

Den tappar långsamt något i styrka, men kan fortsatt vålla omfattande skador och problem med högt vattenstånd, höga vågor, mycket regn och kraftig vind. Själva orkanögat ser ut att hålla sig över hav, och därmed kan en liten skillnad i banan norrut få stor betydelse för illa den slår mot kusten. En något ostligare bana gör att det blir betydligt lindrigare, medan en något västligare bana gör att hela USA ostkust berörs.

Närmast är det Floridas ostkust som kan drabbas av orkanvindar, och det troligen från tisdagseftermiddagen lokal tid. Då är den troligt en kategori-orkan med medelvindar på uppåt 67 m/s och byvindar på 80 m/s. Men det gäller närmast orkanökat, så håller sig orkan en bit ute till havs blir vinden inte alls lika kraftig vid kusten. Eftersom rörelsen är så pass långsam just nu kan dock en liten skillnad innebär flera timmars tidigare eller senare ankomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer