Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ME-2020-0626-UVINDEXJOSEFINE

UV-index

Uppdaterad
Publicerad

UV-strålning är kortvågig strålning från solen. I lagom mängder mår kroppen bra av solstrålarna eftersom detta stimulerar produktion av D-vitamin i huden. Utsätter man sig för länge för kraftig UV-strålning är det skadligt för vår kropp, man bränner sig eller kan i värsta fall utveckla hudcancer.

Vi har ett naturligt försvar mot solens skadliga UV-strålar. I vår hud finns ett pigment, kallat melanin, som börjar produceras när vi utsätts för solljus. Det är detta pigment som gör att vi blir bruna av att vara i solen.

UV-index är ett mått på den skadliga UV-strålningens intensitet. Från UV-index kan man få en uppfattning om hur lång tid man kan vistas i solen, utan solskydd, innan huden börjar ta skada.

UV-index delas in i en femgradig skala; låg, måttligt, högt, mycket högt och extremt. 

Daglig prognos för UV-index samt säker tid du kan spendera i solen för just ditt område finns på: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/uv-index-idag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer