Till vänster: Dagstemperatur en normal aprildag i mitten av månaden. Till höger: Normalt antal dagar med nederbörd under april månad. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vad är normalt aprilväder?

Publicerad

April, april! Personligen tycker jag att det är en av årets härligaste månader. Fast om jag ska vara helt ärlig beror det väldigt mycket på vilken typ av väder det är – april är kanske också en av årets lurigaste. Soliga och vårvarma aprildagar är det lätt att för en kort stund låtsas att det är sommar (om man nu tycker om sommaren). Men i sann aprilanda är det lurigt värre – sol och vårvärme kan mycket snabbt bytas ut till snö, regn, blåst och kyla. Det är det här vi känner till som ”aprilväder”. Det stora svängningarna beror på att skillnaden i temperatur mellan den varma luften i söder och den kalla polarluften i norr är förhållandevis stor efter vintern. 

Värmerekord i april

I april är det inte alls ovanligt att temperaturen når över 15 grader vid ett flertal tillfällen. I södra Sverige är det inte heller helt ovanligt att temperaturen når 20 grader på flera platser vid något enstaka tillfälle. I sällsynta fall kan det även för första gången bli högsommarvarmt i landet, dvs. 25 grader eller mer. Tidigaste datum för detta är den 11 april (25 grader i Kalmar år 1906). Oftast sker det på enstaka platser. Den dag som i särklass sticker ut är den 27 april 1993. Då var det högsommarvarmt på flera håll i både Götaland och Svealand, men också lokalt i Gästrikland och Hälsingland. Då sattes också innevarande värmerekord när Genevad i södra Halland hade 29,0 grader. Det finns några andra tillfällen som utmärker sig. Den 23 april 1996 toppade Målilla med 28,8 grader. Det är för övrigt den högsta temperaturen som noterades i Målilla som enskild station det året. Ett annat tillfälle är 29-30 april 2000, flera platser i västra Götaland hade högsommarvarmt och Markaryd toppade med 28,8 grader den 30:e. De senaste åren är det främst 2007 och 2009 som har en eller ett par noteringar med 25 grader eller strax över i södra Sverige.

Köldrekord i april

Precis som det kan bli högsommarvarmt i april kan det också förekomma enstaka dagar med vinterväder. I söder handlar det om högsta dagstemperatur på en eller ett par minusgrader. Som lägst kanske runt 10 minusgrader längst i norr. På natten kan det förstås bli mycket lägre, speciellt i norra Sverige. Den 6 april 1916 var det -36,5 grader i Karesuando i norra Norrbotten och är det innevarande köldrekordet. Senast vi var i närheten av det rekordet var den 2 april 1991, den gången i Naimakka inte allt för långt därifrån. Temperaturen på -30 grader eller lägre har noterats så långt ner som Dalarna (norra Svealand), där Grundforsen och Noppikoski hade -31,0 grader den 3 april 1942. Den 4 april samma år hade Götaland sitt köldrekord, -25,5 grader i Flahult i Småland.

Nederbördsrekord

April är en av årets torraste månader och stora delar av landet får normalt sett 30-40 mm nederbörd i smält form. I västra Götaland och Svealand lite mer, 40-60 mm. I fjällen stora lokal variationer men i regel mellan 40-80 mm. För att det ska bli nytt nederbördsrekord för hela riket måste det falla mer än 308 mm. Innevarande rekord aprilrekord är från 1943 i Sandnäs i Jämtland.

Fotnot: För samtliga normalvärden används referensåren 1961-1990

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet