Till vänster: Dagstemperatur en normal februaridag i mitten av månaden. Till höger: Normalt antal blöta dagar i februari. Referensperiod: 1961-1990. Foto: SVT/ bakgrund Sofia Lundberg

Vad är normalt februariväder?

Uppdaterad
Publicerad

Februari betraktas nog av många som ”den sista vintermånaden”. Det är inte riktigt sant alla gånger. Ser man till statistiken är det bara sydligaste Sverige som får meteorologisk vår (per defintion sju dygn på rad med över 0 grader i dygnsmedeltemperatur) i slutet av februari eller i början av mars. Resten av landet får meteorologisk vår i slutet på mars eller i april. Delar av fjällen i början på maj. Den meteorologiska våren får dock per definition inträda i februari, men tidigaste den 15. Om något område i landet inte fått meteorologisk vinter innan detta datum, blir det automatisk vår. (Om dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader sju dygn i streck är det meteorologisk vår, men alltså inte om det inträffar före den 15 februari).

Februarivädret kan variera mycket från år till år, vilket i sig inte är ovanligt. De senaste åren (2013–2017) har dock det varit milt. Delvis extremt milt, med februari 2014 i spetsen. I Tornedalen hamnade månadsmedeltemperaturen drygt 10 grader mer än brukligt (jämfört med 1961–1990). Ett par år innan var det helt omvänt. Åren 2010 och 2011 var februari kallare än brukligt i hela landet, men dessa vintrar var också generellt kalla.

Kallaste vintermånaden?

Ser man till statistiken (1961-1990) är den normala dagstemperaturen i februari inte så olik motsvarande i januari. På vissa ställen kanske februari är lite kallare till och med, vilket beror på att atmosfären generellt är ganska kall såhär års på norra halvklotet. Samtidigt står solen allt högre på himlen och får därför mer utrymme att värma en aning, speciellt i slutet av månaden.

Värmerekordet

För att slå nytt februarirekord i högsta dagstemperatur måste det bli varmare än 16,7 grader. Nuvarande rekord sattes i i Karlshamn i Blekinge den 26 februari 2019. Tidigare högst uppmätt temperatur i landet i februari var 16,5 grader i den småländska duon Ölvingstorp och Västervik den 18 februari 1961. Att temperaturen går över 16 grader någonstans i landet i februari har bara tre gånger, utöver rekordet även den 24 februari 1990 och den 18 februari 1961.

Köldrekordet

Den 2 februari 1966 var ett mycket kallt dygn. Vuoggatjålme i Lappland dök enligt observationerna ner till hela 52,6 minusgrader. Det är accepterat som det lägsta vi uppmätt i Sverige, även om det eventuellt kan ha varit ännu lägre den 13 december 1941, nämligen 53 minusgrader.

Snödjupsrekord och nederbördsrekord

Den 24 och 25, samt 27-28 februari 1926 var mättes ett snödjup på 327 cm i Kopparåsen, Lappland. Gällande nederbörd i smält form sattes rekordet 1998 då Joesjö i Lappland toppade med 292 mm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet