Juli står för dörren, vad är normalt? Foto: SVT

Vad är normalt juliväder?Juli är normalt den varmaste månaden i så gott som hela landet. I inlandet är det i genomsnitt som varmast mellan den 20 och 25 juli, men längs kusterna och i fjällen något senare, eftersom havsvattnet värms upp långsamt och den sista snön smälter sakta.

Juli brukar även vara årets nederbördsrikaste månad, eftersom atmosfären är uppvärmd och kan innehålla mycket vattenånga. Men regnet kommer oftast som regnskurar eller åskskurar, vilket gör att det kan bli stora skillnader i nederbörd mellan olika platser och från en dag till en annan. Åska är vanligast nu när det är som varmast- den uppträder antingen i form av värmeåskväder eller i samband med en kallfront och omslag till svalare väder. Långsamt blir dagarna lite kortare, även om det i början av juli bara handlar om cirka en minut per dygn. Men i slutet av månaden har dagarna i södra Sverige blivit ungefär en timme kortare än kring midsommar, och i norr är skillnaden ännu större.

Bilden ovan visar temperaturerna en normal julidag, men vid ett stabilt högtryck, torrt och soligt väder är det inte ovanligt med temperaturer upp mot 30 grader. Åt andra hållet kan juli ibland vara rejält kylig med temperaturer ner mot 10 grader. Den högsta uppmätta julitemperaturen i Sverige är 38 grader, vilket också är den totalt högsta temperaturen som uppmätts i Sverige. Det gjordes i Ultuna utanför Uppsala 1933. Den lägsta uppmätta julitemperaturen är -5 grader som på 1800-talet uppmättes vid två olika år i Funäsdalen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer